Косово

Стошић: Увођење камера један од разлога за бојкот, снимци могу да буду злоупотребљени

Слободан Стошић, програмски менаџер Центра за заступање демократске културе (АЦДЦ) поручио је да је постављање камера један од разлога за могући бојкот гласања о смени градоначелника у општинама на северу и то што су Срби забринути да би ти снимци могли бити злоупотребљени.

Како истиче, важно је истаћи шта је довело до тренутне ситуације, а то је, између осталог, постављање камера.

„Нису ни знали ко ће руководити тим камерама, код кога ће се чувати снимци, да ли ће за то бити задужена општинска изборна комисија или ће снимци бити у ЦИК-у. Они су само навели да снимке могу да добију институције које спроводе закон што је мало опширнији појам. Ја лично, али и моја организација разумемо забринутост грађана који се плаше да ће бити снимљени и да ће можда нешто да им се деси након избора, да ће ти снимци бити злоупотребљени, јер ово нису редовни избори. Да су редовни, онда би камере и снимање имале неког смисла, овако на овом референдуму, односно на гласању за опозив градоначелника, излазиће само људи који гласају против градоначелника. Што значи да онај који је за градоначелника, добољно је само да остане кући. Људи који ће изаћи на гласање су они који су против градоначелника па самим тим имамо разлог за забринутост“, каже Стошић за Косово онлајн.

Додаје да је важно истаћи да је бојкот било каквих избора увек био једно од демократских средстава против репресије и легитиман начин изражавања незадовољства.

„Сматрам да свако има право да гласа или не гласа у складу са својим уверењима. Што се тиче мандата градоначелника, ако такозвани референдум буде неуспешан, што ће по свему судећи и бити, градоначелници би остали на функцијама до 2025. године. Не видим да су притисци од неких европских земаља били јачи и да су можда могли да допринесу томе да градоначелници поднесу оставке. Ако би се притисци сад појачали, чак и ако би се сменили градоначелници, одборници у скупштинама би остали исти, а садашњи одборници СО Северна Митровица не одражавају нити реално представљају становништво које овде живи“, поручујеСтошић.

На питање постоји ли могућност да се распишу истовремени локални са ванредним парламентарним изборима уколико до њих дође, каже да та могућност постоји.

„Видим да се у Приштини захуктало на ту тему, опозиционе партије траже смену премијера Куртија, спремају се за ванредне парлеманетарне изборе. Уколико се то буде десило, можемо очекивати и ванредне локалне изборе“, наглашава Стошић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон