КосовоНасловна

Суд у Приштини поништио одлуку владе о експропријацији земљишта на северу Косова

Основни суд у Приштини, одељење за управна питања донео је пресуду којом је поништио прелиминарну одлуку Владе Косова о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток из маја прошле године и вратио је на поновно одлучивање и разматрање, наводи се у пресуди у коју је Косово онлајн имао увид.

На овај начин је суд, одлуком која је донета 18. децембра, заправо потврдио да су ове експропријације биле нелегалне и у супротности са законом, а базе изграђене на тим површинама без правног основа, на шта власници и јавност на северу Косова  указују већ месецима.

Наиме, Суд у Приштини поступајући према тужбеном захтеву Миљана Ј. и Јордана Ј. који су се овом суду обратили 21. јуна у поступку против владе у Приштини, са захтевом да се поништи одлука 09/142 о експропријацији донета 10. маја 2023. године, у којем су навели да је део њиховог земљишта у насељу Газиводе (катастарска зона Вељи Брег) у општини Зубин Поток обухваћен одлуком о нелегалној експропријацији.

Влада у Приштини је 10. маја 2023. године ретроактивно донела одлуку о експропријацији земље српских домаћина, којом је заправо желела да оправда већ изграђене нелегалне полицијске базе на северу Косова.

“Одобрава се експропријација за јавни интерес непокретности које су неопходне за реализацију инфраструктурних пројекта од јавног интереса, у катастарским зонама Бистрица, Шаљска Бистрица, Дрен, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић, и катастарске зоне Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток према табелама описаним релевантним катастарским евиденцијама… “, гласи одлука Владе у Приштини која је овом пресудом суда оспорена. 

Суд је уважио све аргументе подносица тужбе да је прелиминарна одлука неоснована, да је противна косовском Закону о експропријацији, и да у оспореној одлуци нема никаквог образложења зашто се земљиште експроприше и да су базе изграђене на приватном земљисту и пре него што је поступак експропријације почео, као и да су поменутом одлуком Приштине прекршена и начела заштите права имовине.

“Поништава се прелиминарна одлука тужене Владе Републике Косово број 09/142 од дана 10. 05. 2023. а предмет се враћа туженој страни на поново разматрање и одлучивање”, наводи се у решењу Суда. 

Суд наглашава да “Влада Републике Косово није успела да у прелиминарној одлуци образложи постизање јавног циља, у случају одобравања експропријације непокретности за јавни интерес”, а потом се додаје да “тужени (Влада Косова) није доставио доказе да је одржао јавну расправу у општини Зубин Поток где се налазе имања подносиоца тужбе”.

Додатно, суд је пресудио да “тужени није јасно образложио и аргументовао зашто је у конкретном случају потребно извршити експропријацију непокретности подносиоца тужбе, није разјаснио чињенице за власнике имовине за које је издата прелиминарна одлука за експропријацију, за шта ће се конкретно експропријација и како ће се извршити законска јавна сврха у случају експропријације”.

Такође, суд је оценио да је потвређено право на имовину које је заштићено Протоколом 1. Конвенције за заштиту основних људских права и слобода али и највишим правним актом Косова.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон