КосовоНасловна

Супруга Слађана Трајковића позвала међународне представнике да посете Србе у притвору и увере каквом су терору изложени

Супруга Слађана Трајковића,  који се дуже од десет месеци налази у притвору у Подујеву због наводног ратног злочина, Сузана Трајковић позива међународне представнике да посете Србе који се налазе у том затвору, саслушају их у упознају се са терором са којима се тамо сусрећу, пише Политика, а преноси Косово онлајн.

Она истиче да Слађан скоро годину дана не добија терапију, иако је дијабетичар и болује од цирозе јетре.

„Непојмљиво ми је како је жив. Ишли смо код њега прошле среде и рекао је да му више не доносимо лекове, јер нема потребе, не дају му их. Тачније, за дијабетес му дају једном месечно, а треба сваког дана. За цирозу јетре су сасвим укинули. Он је дијабетичар, а они му за доручак дају мармеладу, док су ручак, како њему, тако и осталима, смањили на минимум. Раније су могли да телефонирају 15 минута, а последњи пут смо разговарали 12 минута”, видно потресена каже Сузана Трајковић, чији је муж ухапшен у Косовској Митровици,  само месец и по дана након што је заједно са осталим Србима који су изашли из косовских институција он напустио Косовску полицију у којој је радио скоро десет година.

Сузана сведочи да су недавно њеног мужа водили у приштинску болницу где је „лекарка прво питала за које се дело терети”. 

„Мој муж зна албански, за разлику од многобројних Срба који ни реч не знају. Разумео је када су чувари лекарки рекли да је због ратног злочина, што је био разлог да му пропише маст од које би му се на телу стварале ,,живе ране“. Срећа па маст нисмо успели нигде да набавимо ни у целој централној Србији, а једна особа нам је казала да је та маст престала да се производи и да је одавно нема у апотекама. Јако сам забринута, а само чекамо дан када ће да нам јаве најгоре. Писала сам и одлазила код свих међународних представника на Косову, свима рекла да ће мог мужа тамо да убију, али реакција нема”, каже Сузана. 

Она је позвала све међународне представнике  на Косову, косовске институције, али и Светсксу здравствену  организацију да „посете затвор у Подујеву, да саслушају Србе и да се упознају с којим се терором сусрећу”, а међу њима њеног мужа који је од притварања до сада ослабио више од 30 килограма. Сузана сведочи да Слађана и даље везаног ланцима пешице воде до највиших спратова, када иде код лекара или на суђења и „намерно не користе лифт, иако знају да има отворене ране због дијабетеса, али и да је потпуно изнемогао”. 

У Подујеву је и недавно ухапшени Илија Елезовић, који је тежак онколошки болесник, што су установили и представници више међународних мисија на Косову који су га посетили, а имајући на увид његову лекарску документацију. У самици у овом затвору је и Зоран Костић, којем, како породица тврди, не дају терапију. У Грдовцу су иза решетака и Милун Миленковић Луне и Душан Обреновић, обојица из Северне Митровице, који су приликом хапшења и давања изјава брутално претучени. Ту је и Ненад Орловић из Звечана, чије је хапшење упамћено по томе што су му стављали црну кесу на главу и сликали га, а претходно су га натерали да се свуче го до појаса.

Извор: Политика / Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон