КосовоНасловна

Стано: Петорка у Београд и Приштину долази са јасним препорукама да се настави дијалог и обе стране спроведу своје обавезе, неодложно и без услова

Изасланици ЕУ и САД, као и саветници за безбедност лидера Француске, Немачке и Италије у суботу долазе у Приштину и Београд с циљем да ,,издејствују опипљив напредак” у примени Охридског споразума и ,,смање затегнутост”, посебно после догађаја у Бањској на северу Косова, изјавио је у Бриселу агенцији Бета портпарол ЕУ Петер Стано.

Европски дипломатски извори су Бети истовремено пренели да високи званичници кључних западних земаља иду у Приштину и Београд са захтевом да се, не само заустави заоштравање на Косову, већ такође ,,дословце што пре упоредо организују општински избори на северу уз учешће косовских Срба и конкретно крене у примену Бриселског споразума о успостављању Заједнице српских општина”.

Стано је рекао да изасланици ЕУ и САД Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар и саветници за безбедност председника Француске, канцелара Немачке и премијерке Италије, Емануел Бон, Јенс Плетнер и Франческо Тало, иду на разговоре с косовским премијером Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем ” с јасним очекивањима да ће обе стране наставити процес нормализације односа и спровести своје обавезе неодложно и без услова”.

“Српске власти уједно треба да учине све да се потпуно расветле позадина, починиоци и организатори насиља у Бањској 24.септембра”, предочио је Стано.

Према његовим речима, Приштина и Београд морају имати на уму да Европска унија, њене чланице и САД и даље пружају снажну подршку сређивању односа Косова и Србије и европској будућности целог региона.

Дипломате у седишту ЕУ су посебно нагласили да петорка високих западних званичника тражи од косовског премијера Аљбина Куртија да у најкраћем року организује нове општинске изборе на северу Косова, најлакше оставком садашњих градоначелника, и безусловно прихвати обавезу Приштине о успостављању ЗСО.

Курти мора сагледати да, како су указали званичници, једино тако може доћи до смиривања напетости, заустављања сталних криза, чији је виновник и кривац поглавито био он.

“Куртију измиче време и он ће, у противном, бити још више изолован, а тиме и цело Косово”, навели су званичници из Брисела за Бету.

Београд, истовремено, додају, мора доказати да није уплетен директно или посредно у догађаје у Бањској, а досад нема доказа да српске власти јесу, али и да нису знале шта се тамо спрема.

“Вучић то мора брзо учинити, јер у Европској унији не постоји бескрајно стрпљење и већ се у европским круговима разговара о одређеним мерама за случај да Београд не учини оно што се очекује”, казали су европски дипломатски извори.

На питање да ли сада Београд сарађује у истрази онога што се збило у Бањској, ови званичници су узвратили да “ту није реч о некој судско-полицијској изтрази, већ снажним настојањима да се од свих страна добију непобитне чињенице”.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон