KosovoNaslovna

Stano: Petorka u Beograd i Prištinu dolazi sa jasnim preporukama da se nastavi dijalog i obe strane sprovedu svoje obaveze, neodložno i bez uslova

Izaslanici EU i SAD, kao i savetnici za bezbednost lidera Francuske, Nemačke i Italije u subotu dolaze u Prištinu i Beograd s ciljem da ,,izdejstvuju opipljiv napredak“ u primeni Ohridskog sporazuma i ,,smanje zategnutost“, posebno posle događaja u Banjskoj na severu Kosova, izjavio je u Briselu agenciji Beta portparol EU Peter Stano.

Evropski diplomatski izvori su Beti istovremeno preneli da visoki zvaničnici ključnih zapadnih zemalja idu u Prištinu i Beograd sa zahtevom da se, ne samo zaustavi zaoštravanje na Kosovu, već takođe ,,doslovce što pre uporedo organizuju opštinski izbori na severu uz učešće kosovskih Srba i konkretno krene u primenu Briselskog sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“.

Stano je rekao da izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar i savetnici za bezbednost predsednika Francuske, kancelara Nemačke i premijerke Italije, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo, idu na razgovore s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “ s jasnim očekivanjima da će obe strane nastaviti proces normalizacije odnosa i sprovesti svoje obaveze neodložno i bez uslova”.

„Srpske vlasti ujedno treba da učine sve da se potpuno rasvetle pozadina, počinioci i organizatori nasilja u Banjskoj 24.septembra“, predočio je Stano.

Prema njegovim rečima, Priština i Beograd moraju imati na umu da Evropska unija, njene članice i SAD i dalje pružaju snažnu podršku sređivanju odnosa Kosova i Srbije i evropskoj budućnosti celog regiona.

Diplomate u sedištu EU su posebno naglasili da petorka visokih zapadnih zvaničnika traži od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da u najkraćem roku organizuje nove opštinske izbore na severu Kosova, najlakše ostavkom sadašnjih gradonačelnika, i bezuslovno prihvati obavezu Prištine o uspostavljanju ZSO.

Kurti mora sagledati da, kako su ukazali zvaničnici, jedino tako može doći do smirivanja napetosti, zaustavljanja stalnih kriza, čiji je vinovnik i krivac poglavito bio on.

„Kurtiju izmiče vreme i on će, u protivnom, biti još više izolovan, a time i celo Kosovo“, naveli su zvaničnici iz Brisela za Betu.

Beograd, istovremeno, dodaju, mora dokazati da nije upleten direktno ili posredno u događaje u Banjskoj, a dosad nema dokaza da srpske vlasti jesu, ali i da nisu znale šta se tamo sprema.

„Vučić to mora brzo učiniti, jer u Evropskoj uniji ne postoji beskrajno strpljenje i već se u evropskim krugovima razgovara o određenim merama za slučaj da Beograd ne učini ono što se očekuje“, kazali su evropski diplomatski izvori.

Na pitanje da li sada Beograd sarađuje u istrazi onoga što se zbilo u Banjskoj, ovi zvaničnici su uzvratili da „tu nije reč o nekoj sudsko-policijskoj iztrazi, već snažnim nastojanjima da se od svih strana dobiju nepobitne činjenice“.

Izvor: Kosovo onlajn

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button