КосовоПравославље

Свети Сава прослављен у храму на југу Косовске Митровице

Храмовна слава цркве Свети Сава у јужном делу Косовске Митровице прослављена је данас у присуству великог броја верног народа. Након литургије уследило је резање славског колача, док су најмлађима подељени и пакетићи. Домаћини су за све госте припремили богату славску трпезу.

Јереј Ненад Стојановић, свештеник цркве у јужној Косовској Митровици захвалио се свим присутним верницима који су дошли да “увеличају славу великог светитеља и равноапостолног светитеља Саву”.

“И заиста овај храм њему посвећен ви га чините да он буде лепши, светлији и зрачи својом лепотом и својом светошћу. Јер овај храм овде који је посвећен Светом Сави страдао је, запаљен је, горео је, али ето полако се обнавља, полако васкрсава и полако изгледа како би требало. Не иде тако брзо, иде полако, али уз божју помоћ и свих нас Срба, јер овај храм свих Срба наше СПЦ и свима нама припада, и велика је част што славимо Св. Саву у овом храму и што нисмо заборавили овај дан. Имамо нашег великог светитеља и угодника Божјег који га заступа пред Богом који је представља род наш српски, ми смо са њим велики, ако смо без Светог Саве, ако смо без Бога онда смо мали и немоћни и не можемо да се боримо против самих себе”, рекао је у беседи отац Ненад.

Наводи да је Свети Сава говорио да човек прво треба да победи самог себе, да треба сваки Србин колико може да пости, да иде у цркву да се моли Богу, да се каје за своје лоше поступке, да се исповеда, да се покаје за своје грехе и да се међусобно миримо. “Ви знате да је Свети Сава прво помирио своју завађену браћу, Вукана и Стефана, јер су се посвађали око престола. Светска власт их је завела и они су били у рату. Свети Сава је на моштима свога оца помирио своју браћу која су тако живела у слози. Данашњи српски род је у неслози, многи живе не причају са родитељима , са родбином због различитих проблема и ствари и не желе да се виђају, мрзе једни друге”.

”Свети Сава је говорио да треба да друге волимо, поштујемо, да сваког Србина помогнемо колико можемо, и то је оно што нас слаже и спаја као у песми “Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози”. Није лако, ђаво је тај који нас стално вуче да не идемо ка Богу, да не идемо ка Светом Сави, он нам налази различите препреке, али ми треба да то превазиђемо уз Божју помоћ, од Светог Саве и бићемо благословљени” рекао је отац Ненад. Он је у беседи поводом празника рекао да је Свети Сава симбол борбе и да треба да устанемо и боримо се, напредујемо, себе мењамо” навео је даље у беседи.

Истиче да је најтеже променити себе и то је оно што је циљ нашег живота и наше вере.

“Свети Сава је себе променио, отишао у манастир, постао монах, тешко постио у молитви се подвизавао и толико векова је прошло, а ми и даље памтимо његово име, његову славу, памтимо његове светиње и Хиландар и његовог оца Студеницу и многе Немањиће који су градили на светој земљи” рекао је отац Ненад Стојановић.

Црква Свети Сава у Косовској Митровици почела је да се гради 1896.године. Камен темељац цркве поставио је Дионисије, први Србин митрополит Рашко-призренске митрополије. Црква је под кров стављена 1909. године. Црква је завршена и освећена 1921. године, 25 година након полагања камена темељца. Црква је запаљена током мартовског погрома 17. марта 2004, а свештеник са породицом прогнан. Радови на обнови почели су 2014, а прва литургија служена 11 година након погрома.

Извор: Радио Косовска Митровица

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон