ДруштвоКосовоНасловна

Светлана Вукмировић, добитница награде „Мирко Чупић“

На административном прелазу Мердаре уприличен је други део прославе листа Јединство, који обележава 79 година рада, разлог је додела награде „Мирко Чупић“, за храброст у новинарском извештавању.

„ Мењали су се системи, мењали су се људи, мењају се и адресе, али Јединство остаје верно истини, српском народу на Косову и Метохији и наравно нашем Косову, а сама чињеница да смо ми овде обележили данашње славље, колико се све може славити на Косову и Метохији, а сама чињеница да ми на административном прелазу настављамо наше славље, свечано славље, доделу награде „ Мирко Чупић“ за новинарску храброст говори у каквом стању се налазе и српски новинари и српски медији и српски народ на Косову и Метохији“ , рекла је Рада Камазец, директорка Јединство – Панорама.

Овогодишња добитница награде по одлуци жирија је Светлана Вукмировић, дугогодишња новинарка РТС-а, којој је забрањен улазак на Косово и Метохију.

„ 2018 године аутор је емисије „ ПРАВО НА СУТРА“ , до 2018 године није било проблема на прелазима али су почели од тренутка када је у оквиру пројекта ЕУ „ БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ“ и Канцеларије за Косово и Метохију,РТС почео серијал „ПРАВО НА СУТРА“ који се бавио узурпираном имовином Срба. Истините приче Светлане Вукмировић у емисији „ ПРАВО НА СУТРА“ изазвале су пажњу оних који то право оспоравају, тада су почели на прелазу Јариње да је задржавају и испитују, да би уследила и потпуна забрана уласка на родну земљу, Косово и Метохију, која траје већ годину дана“, рекла је Драгана Зечевић, председница жирија.

Светлани Вукмировић, награду је уручила, Рада Комазец, директорка Јединства.

„ Ова награда је велика ствар за мене,зато што долази од листа Јединство, нашег најстаријег и јединог листа на Косову и Метохији. Сви знамо како је бити новинар, данас, на терену Косова и Метохије, тешко је било увек, тешко је и данас, то је знао и Мирко Чупић, који се борио као што се и ми данас боримо, али новинарство захтева и одређену врсту храбрости, коју не може никаква забрана, никаква сила да заустави“, рекла је Светлана Вукмировић, добитница награде „Мирко Чупић“.

Због забране уласка новинарки РТС-а на Косово и Метохију више пута је реаговало УНС, о томе су упознате све домаће и стране релевантне установе и институције.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон