Православље

Светли петак у Драганцу и рукоположење оца Христофора

Данас је пети дан или Први петак после Васкрса, познат као Светли или Живоносни петак, дан који носи посебно верско значење за православне вернике. Такође, данас се прославља и Пресвета Богородица, названа Живоносни извор у богослужењу. У манастиру Драганац, Светли петак се слави као посебна светковина.

Архијерејску литургију су служили владике Теодосије и Иларион са монаштвом и свештенством рашко призренске, врањске и других епархија централне Србије, пред многобројним верним народом не само из Косовског Поморавља.

„Без извора нема живота, без извора земља је сува, без извора нема плода“, истакао је у беседи викарни епископ новобрдски Иларион. „Ово чудесно место које је богато у својој простодушности, како то говори апостол Павле, наизглед није велико, али по благодати Божијој и по дару своме, заиста јесте велико. Велико место сабрања, утехе и исцељења, јер је оно извор живота, пре свега оног живота којег ћемо да се нахранимо са овог престола Божијег“, истакао је између осталог владика Иларион.

„Данашњи дан је велики благодарни дар Божји свима нама“, казао је епископ рашко призренски Теодосије након што је рукоположио оца Христофора у чин свештеника презвитера, што значи да ће од сада моћи да служи литургију и остале црквене обреде као што су венчања, крштења и друге.

Представнице Канцеларије за Косово и Метохију, заменице директора Душица Николић и Милена Парлић, присуствовале су прослави данашњег празника у манастиру Драганац.

„Осмех на лицу и благост коју осећам је довољан знак да изразим захвалност овом дивном народу и братији манастира Дрганац, који нас је окупио на овај велики празник“, изјавила је за РТВ Пулс заменица директора Канцеларија за КиМ, Душица Николић.

Послала је поруку охрабрења српском народу да издрже у слози, љубави и вери а браћу и сестре из централне Србије позвала да обиђу свете храмове на Косову и на прави начин осете шта значи живети на овим просторима.

Свечана литургија и освећење воде на извору код манастира протекли су у духу молитве и заједништва.

Након ових обреда, присутни су уживали у богатом културно-уметничком програму који је извело КУД Манасије Цонић из Горњег Кусца, након чега је за све госте уследила трпеза љубави.

Извор: РТВ Пулс;

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон