УнцатегоризедЛокалне

Општина ангажовала стажисте из ромске заједнице

Захваљујући сарадњи Општине Грачаница и НВО „Глас Рома, Ашкалија и Егићана“ у локалној самоуправи данас су са стажирањем почела две Ромкиње, које ће се осим стицања практичних знања о раду општинских органа, бавити и пружањем подршке грађанима ромске, ашкалијске и египћанске заједнице при подношењу захтева Општини Грачаница у циљу остваривања својих права, као и помоћи при преводу на ромски језик.

То је део иницијативе коју Општина Грачаница спроводи у циљу упошљавања преводиоца на српско-ромском језику.

Стажисткиње је данас примила и председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, заједно са саветником Газменом Салијевићем, који су им пожелели добродошлицу и успешан рад.

„Очекујемо да ће се на овај начин унапредити комуникација локалне самоуправе и грађана из ромске, ашкалијске и египћанске заједнице“.

Ово је посебно значајно због тога што је Општина Грачаница једина локална самоуправа које је усвојила захтев ромске заједнице да ромски језик буде у службеној употреби. Осим тога, на овај начин биће испоштован и Закон о употреби језика. Стажисткиње ће бити ангажоване три месеца и у том периоду радиће се и на могућностима њиховг сталног ангажовања.

Извор:Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон