КултураЛокалнеНасловна

У Дому културе Грачаница одржана конференција за медије поводом премијере представе “Топ је био врео”

Дом културе ,,Грачаница” и Народно позориште у Приштини организују представу ,,Топ је био врео“ урађене по мотивима истоименог романа Владимира Кецмановића. Тим поводом у Грачаници одржана је конференција за медије.

Представа ,,Топ је био врео“ која се премијерно изводи у Грачаници иначе је прва позоришна представа по овој књизи Владимира Кецмановића, а у међувремену је снимљен и филм по овом роману. Представа нам дочарава животне ситуације са којима смо сви били у прилици да се суочимо или како наглашава редитељ представе, вирус краја света већ је стигао близу нас.

„Читава та трагедија је јако комплексан задатак који смо имали у овом послу, како изаћи из оквира једне обичне можда нама важне приватне трагедије, још једног комада о рату деведесетих. Пробали смо да направимо комад за који мислим да смо на трагу успеха, а то је комад крају једног света“, истакао је режисер Ненад Тодоровић.

Драматизацију представе урадила је позната српска списатељица Ивана Димић, иначе добитник Нинове награде за роман Арзамас. Ивана је своје романе представила и у Грачаници, а овога пута позоришној публици Грачанице представља се у улози драматурга.

„Увек када имате роман који требате претворити у драму некад је компликовано, а некад мање, мој задатак је био да „откључам“ Кецмановићев роман „Топ је био врео“ чија је тема Рат у урбаној средини“, рекла је Ивана Димић драматург.

Ова представа окупила је велики број глумачких имена, како глумаца Приштинског Народног позоришта, тако и гостујућих глумаца. Свима њима ова представа представља још један нови изазов.

Судећи по интересовању, након премијере у Грачаници, ова представа имаће свој дуг позоришни пут, а љубитељи позоришне уметности широм земље имаће прилике да је виде.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон