Косово

У Косовској Митровици обележено 20 година од мартовског погрома

Служењем парастоса,и полагањем венаца на спомен обележјима у Косовској Митровици одата је пошта невино страдалим жртвама мартовског погрома,а ни после 20 година од тада нико није одговарао, за страдање Срба и уништавање православних светиња. Представници Канцеларије за КИМ, локалне самоуправе и Српске Листе, још једном су поручили грађанима да дешавања од марта 2004. године никада не треба да заборавимо.

Поводом две деценије од мартовског погрома, у коме је убијено двоје Срба у Косовској Митровици, данас су у знак сећања на настрадале председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац, представници Српске листе Златан Елек и Игор Симић, као и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић положили венац на места где су убијени Јана Тучев и Боривоје Спасојевић.

Окупљени грађани су одали је почаст настрадалим Митровчанима.

Служен је и парастос поред споменика „Бели Анђео“, који се налази у близини моста и на ком су исписана имена настрадалих током Нато бомбардовања бивше Савезне Републике Југославије 1999. године.

Председник ПО Косовске Митровице Иван Запорожац обраћајући се окупљеним грађанима истакао је данашњи дан тужан за све грађане на Косову и да српски народ памти све оно што се десило током мартовског погрома.

„Једним лажним сценаријом 17. марта 200. године кренуо је прогон и погром српског народа на читавом Косову и Метохији. Тада су страдале невине жртве, протерано је 4.000 Срба са својих огњишта, уништено је око 900 кућа, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира и око 1.000 српских кућа. Оно што ми данас као и сваке године хоћемо да кажемо и поручимо је да је српски народ је на овим просторима страдао вековим, био прогоњен и био жртва свакога ко је кроз ову земљу пролазио, али је српски народ успео да остане и опстане на овим просторима. Тако и данашњим даном, и свим наредним данима поручујемо да ћемо остати и опстати и да ћемо памтити све а да ће наш народ овде живети“, рекао је Запорожац.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић рекао је да је лажни наратив албанских политичара и медијска манипулација била повод за напад на све што је српско на Косову.

„То је послужило као повод да се протера српски народ са Косова и Метохије. И данас видимо да албанска политичка сцена у Приштини и даље понавља тај наратив иако је истрага Унмика утврдила како су деца настрадала и даље режим тврди да је то учињено намерно од стране српског народа као повод да се оптужи српски народ на северу и осталим крајевима на Косову и Метохији. Ми ћемо овде опстати, српски народ ће наставити да се бори, Република Србија ће наставити да подржава српски народ на Косову и Метохији а ми позивамо да међународна заједница пронађе одговорне за мартовски погорм“, рекао је Поповић.

Драган Спасојевић, чији је отац Боривоје убијен 17 марта, рекао је након полагања венаца на месту где му је отац убијен да се и двадесет година касније наставља прогон српског народа на Косову.

„Прошло је двадесет година, али идеја етничког ћишћења Срба са овиг простора још увек траје и чини се да је сада још јачи интензитет јер се тада то насиље испољавало на улици док се сада спроводи институционално етничко чишћење. Ово је тежак период за српски народ на овим просторима и ми ћемо наставити да обележавамо ове датуме и да се кроз њих сећамо и поштујемо наше невино настрадале“, казао је Спасојевић.

У мартовском погрому који се десио 17. марта 2004. године приликом насилних покушаја Албанаца из Јужне Митровице да пређу главни мост на Ибру и обрачунају се са Србима настрадали су, тада 36-годишња Јана Тучев, која је убијена на тераси свог дома и Боривоје Спасојевић стар 63 године,  који је убијен у близини свог стана.

Убице никада нису откривене.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон