Косово

У породици Вукашиновић поштују се обичаји, старински начин фарбања и украшавања ускршњих јаја

Брачни пар Вукашиновић из Лепосавића припрема се за Васкршње празнике фарбањем јаја на старински начин. У ишчекивању породичног окупљања, присећају се и како се некада славио овај највећи хришћански празник.

Злата и Ратомир Вукашиновић заједно су пуних 56 година. Обоје у пензији, припремају се за васкршње празнике и радују јер ће се многобројна породица окупити код њих.

Они фарбају јаја на старински начин, у луковини, и користе технику коју су користиле некада наше баке и прабаке.

“Узме се лишће црног лука па се потопи да стоји два до три сата и онда се јаја стављају у то да се кувају”, каже Злата и додаје да их украшава старинском техником, воском и травчицама.

Како каже, кад се фарбају јаја некад су се доводила мала деца па се мажу по челу и лицу да би била румена.

Јаја се углавном фарбају петком, а прво јаје које се стави како би се скувало је најважније, напомиње Злата. “Он се зове чуваркућа и целе године се чува”.

Ратомир Вукашиновић, који је 60-тих година радио  у сеоским школама као учитељ, присећа се како је то било у селу Јелакце надомак Лепосавића.

“Ускрс се обележавао у школи, мада није то не знам како од стране државе прихваћено, али деца ко деца волела су да тај празник православни обележе доносећи јаја од куће и између себе куцали су та јаја. Ту је било весеља и смеха и увек се нашао један ученик чије је јаје било најаче”, каже он.

Наводи и да су се и у то време фарбала јаја на природан начин, у лишћу од црног лука. “Кували се у том лишћу углавном и то је лепа боја. Ако би неко јаје пукло ништа није марило, то је јаје исправно без обзира што се познаје фарба од луковине, лук је здрав, могла су деца али и ми одрасли да једемо то јаје, ништа није сметало”.

Радују се јер ће се многобројна породица окупити код њих. Кад се кућа напуни, каже Ратомир, биће и весеља и песме. “Доћи ће син и снаја са унукама, са унучићима, са мојим праунучићима, тако да ћемо мало да се веселимо и тај празник прославимо”.

За крај разговора Ратомир је узео гусле и уз њих запевао песму Академија гусала којом ће, како традиција налаже, деци уз овај инструмент причати о традицији, вери православног народа и обележавању Васкрса.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон