ВестиСрбија

У Приштини потврђена пресуда Зорану Ђокићу од 12 година затвора

Уставни суд у Приштини потврдио је казну од 12 година затвора Зорану Ђокићу, оптуженом за наводни ратни злочин у насељу „Кристал“ у Пећи током сукоба на КиМ.

Уставни суд је, како преносе медији у Приштини, оценио да пресуде врховног, апелационог суда и пресуде основног суда, у кривичном предмету против Зорана Ђокића, нису у супротности са Уставом, нити са правом према Европској конвенцији о људским правима.

„Суд налази да развој овог кривичног процеса у целини не открива повреду члана 31. Устава у вези са чланом 6. став 3. тачка а) и (д) ЕКЉП“, наводи се у пресуди Уставног суда од 7. Новембра ове године.

Према пресуди уставног суда, тврдња подносиоца о повреди поступка јер тужилаштво и редовни судови нису дали могућност његовом браниоцу да сведочи о измењеној и проширеној оптужници против њега, не открива повреду устава.

У фебруару 2021. године суд у Приштини првостепено је осудио Зорана Ђокића из Пећи на 12 година затвора због, како се у пресуди наводи, ратног злочина и кршења обичаја рата.

Судско веће предвођено судијом Арбеном Хотијем навело је у пресуди да је Зоран Ђокић проглашава кривим зато што је наводно у марту 1999. у акцији групе српских војних и полицијских правојних снага у униформи, учествовао у протеривању Албанаца у Пећи, да је насилно улазио у куће Албанаца, пуцао у ваздух и присилио албанске породице да у кратком року напусте своје куће и крену у Албанију и Црну Гору.

Ђокићев адвокат Љубомир Пантовић је тада рекао да се ради о дубоко погрешној, неправичној пресуди, која је у сукобу са изведеним доказима у овом предмету и пре свега у сукобу са правом оптуженог да има правично суђење.

„Главни сведок тужилаштва и једини очевидац ратног злочина за који је Ђоковић осуђен идентификовао је другу особу да је извршила овај злочин, а не Зорана Ђокића“, рекао је бранилац Пантовић.

Зоран Ђокић ухапшен је фебруара 2019. године на прелазу Јариње. Од тада је у притвору.

Извор: РТС, Т а н ј у г; Фото: Дојче веле

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон