Свет

ЕУ обележава 20 година од највећег круга проширења

Европска унија данас, поред Међународног празника рада, обележава 20 година од свог највећег круга проширења, када се овом блоку придружило 10 земаља.

Држављани Кипра, Чешке, Естоније, Мађарске, Литваније, Летоније, Малте, Пољске, Словачке и Словеније 1. маја 2004. године постали су грађани ЕУ.

Тим поводом синоћ је у Бриселу зграда Европске комисије осветљена натписом „20 заједно“, а претходно су испед седишта комисије подигнуте заставе свих 10 држава које су 2004. године приступиле Унији.

„Историјско проширење 2004. године донело је нове могућности и већи просперитет за грађане широм наше Уније. Вечерас, док наша зграда блиставо светли, славимо две деценије нашег заједништва и напретка“, навела је на друштвеној мрежи X председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Током протекле две деценије, како се додаје на налогу Комисије на Иксу, темпо промена широм Уније био изузетан.

„Од тада су порасле прилике. Европљани имају слободу кретања широм веће уније. Милиони њих студирају или раде у другој земљи ЕУ. Грађани имају већа права и слободе. Уживали смо у расту и просперитету. Наша унија постала је јача“, наводи се у снимку који је објавила Комисија.

Европска унија је, са проширењем 2004. године, постала већи политички, економски и културни ентитет, развијајући више могућности за грађане широм Уније. Придруживање Кипра, Чешке, Естоније, Мађарске, Литваније, Летоније, Малте, Пољске, Словачке и Словеније повећало је економску моћ ЕУ на глобалном нивоу, а веће јединствено тржиште учинило је ЕУ још привлачнијим трговинским партнером, објавила је Комисија.

Европска унија је, након проширења 2004. године, постала једно од највећих јединствених тржишта на свету. Проширење је створило и могућности за продају пољопривредно – прехрамбених производа на веће тржиште, нудећи грађанима већи избор квалитетних производа.

Од 2004. године уложена су и значајна средства у инфраструктуру широм Европске уније.

Највеће проширење ЕУ обележава се низом догађаја, а недавно је на церемонији поводом 20 година од великог проширења ЕУ, првог дана састанка министара унутрашњих послова ЕУ, председник Европског савета Шарл Мишел рекао да ЕУ и земље кандидати морају да буду спремни за проширење до 2030. године.

Он је навео да је 2004. годину обележило уједињење „подељеног континента“, а да се данас, 20 година касније, „рат вратио у Европу“.

„Наредни талас проширења је поново састанак са историјом, то је поново геополитички императив“, поручио је Мишел.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон