ДруштвоНасловна

У Великој Хочи литургијом почела прослава Светог Трифуна; Парлић: Срби у Метохији неуништиви као винова лоза

Прослава Светог Трифуна, заштитника виноградара и гостионичара у Великој Хочи почела је литургијом и резањем славског колача.

Литургију, у присуству великог броја верника и помоћнице директора Канцеларије за Косово и Метохију Милене Парлић, служио је Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани уз саслужење монаштва и свештенства.

Игуман манастира Високи Дечани је у беседи након литургије истакао да би требало да оставимо све бриге овог света и препустимо их Богу, да чувамо ово свето место својим останком и Бог ће нас чувати.

“То је пут вечнога живота и у томе је сила Христова, сила крста, јер ако је Господ са нама ко ће против нас, ако је Бог са нама ко ће против нас. Зато несмемо никад да се уздамо у пролазне ствари овога света, јер све је ово пролазно. Сви ми који смо се овде окупили смо пролазници кроз овај свет, за неколико десетина година нико од нас неће бити више у овоме земаљскоме свету сви ћемо се одавде одселити и зашто да се бринемо око пролазних ствари већ би радије требали да се бринемо где ће наша душа вечна бити, где ћемо вечно живети и да ли ћемо вечно живети животом вечним Христовим”, истакао је отац Сава Јањић.

Он је наглсио да би требало да се бринемо око наших светиња које вековима сведоче присуство Божије, да чувамо успомене на наше старе, који су опстајали и у много тежим временима.

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић која у Великој Хочи присуствује обележавању Светог Трифуна, у своје лично име, као и у име Канцеларије за КиМ честитала је свима празник и истакла да су Срби у Метохији неуништиви и опстају упркос бројним изазовима, као винова лоза.

“Управо ова литургија, управо онако како кроз историју ораховачка, кочанска и дечанска виногорја симболизују Србе и шта су заправо Срби, а наши Срби из Велике Хоче су вишевековни отпор сили, и то не само Срби из Велике Хоче већ генерално сви Срби али посебно из Велике Хоче, који су лојални својој земљи  и својој виновој лози. Као што сви знамо винова лоза је неуништива спалиш је остаје, посечеш је изникне, потопиш је озелени и све док је корен здрав она траје и живи. Управо како наши Срби живе на овој светој земљи, а посебно наши Ораховчани, најстрадалнији Срби који опстају на овој земљи”, истакла је Парлић.

Она је нагласила да иако смо свесни да је свакодневица тешка и никада није била тежа него данас, тамошњи Срби истрајавају у овој осамелој енклави, једној од последњи у прогнаној и обесрбљеној Метохији.

“Некако сам уверена посебно у овим празничним данима, а и историја нам показује и потврђује, нашу православну и хришћанску веру, а то је прогонство, страдалништво али и вера васкрснућа. Управо у тој вери и нади, желимо одавде из најстаријег краја виноградарства наше Србије да свим православним верницима у своје лично име и у име директора Канцеларије за Косово и Метохију честитам овај велики празник свим винарима, виноградарима, епархији рашко-призренској, нашим дечанцима са жељом да га сваке године дочекујемо у што већем броју”, нагласила је Парлић.

Велика Хоча је крај познат по узгоју винове лозе и производњи вина.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон