ВестиКосово

Додик: Није тачно да не постоји правни основ за раздруживање

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да није тачно да не постоји правни оквир за раздруживање БиХ и истакао да правни основ постоји пошто су Република Српска и Федерација БиХ стране потписнице анекса Дејтонског мировног споразума.

Додик је, реагујући на јучерашње саопштење Делегације ЕУ у БиХ у којем је наведено да „не постоји правни, чињенични или рационалан основ за позиве на ‘мирно раздруживање’ Босне и Херцеговине“, на мрежи X написао да у Делегацији ЕУ треба да престану износити, како је навео, „лажне тврдње“.

„Нико није ни очекивао од Делегације Европске уније да се огласи саопштењем, али кад су се већ огласили, онда је требало да објасне да ли је то што су муслимани урадили у складу с Уставом БиХ и зашто је њихов амбасадор, кршећи Устав, гласао за резолуцију и без усаглашеног става Председништва БиХ. А шта је то него грубо кршење Устава БиХ“, написао је Додик.

„Када кажу да не постоји правни основ за раздруживање, ни то није тачно. Правни основ постоји пошто су Република Српска и Федерација БиХ стране потписнице анекса Дејтонског мировног споразума, тако да у Делегацији ЕУ треба да престану износити лажне тврдње. На крају, с таквим ставовима могу да се носе с том својом европском перспективом“, додао је председник Републике Српске.

Додик је 23. маја изјавио да ће у наредних 30 дана Федерацији БиХ, као страни потписници Дејтонског споразума, бити предложен споразум о мирном раздруживању, јер српски народ више не може да живи у БиХ.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон