ВестиКосово

Улуташ: Подржавамо дијалог између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ


Настављамо да подржавамо дијалог између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ као једини пут ка трајном миру и стабилности, за добробит свих заједница које живе на Косову. Ситуација на терену је мирна, али и даље крхка. Наш примарни циљ остаје спречавање ескалације; међутим, у случају појачаних тензија, спремни смо и опремљени да предузмемо све неопходне радње како бисмо наставили да испуњавамо наш УН мандат, рекао је командант Кфора генерал Озкан Улуташ на конференцији за новинаре.
Улуташ је истакао да је за њега привилегија што предводи најдужу и највец́у мисију Натоа.

„Кфор чини више од 4.600 војника из 28 земаља, укључујуц́и Нато савезнице и земље партнере. Као турски генерал, посебно сам поносан, јер ово одражава дугогодишњу посвец́еност Турске мисији Кфора и стабилности у региону. Мој циљ је да обезбедим да све трупе које су под мојом одговорношц́у испуне мандат Кфора поверен од УН да обезбеде безбедно и сигурно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно. Све заједнице желе да живе својим свакодневним животом, у клими трајног мира и сигурности. То је оно што покрец́е наше свакодневне активности“, нагласио је Улуташ.

На питање шта Кфор представља и како доприноси безбедности на Косову и стабилности широм региона, командант Кфора истиче да је та мисија заснована на мандату УН.

„Мисија Кфора заснована је на мандату УН, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999: да обезбеди безбедно и сигурно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно. Кфор делује као трец́а линија безбедносног одговора, у блиској сарадњи са Косовском полицијом и Мисијом Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС), који су прва и друга инстанца безбедносног одговора. Кфор спроводи свој мандат кроз редовне патроле и континуирано ангажовање са локалним заједницама и другим важним актерима.
Присуство Кфора је и даље од суштинског значаја за трајну безбедност широм Косова, за добробит свих заједница, и такође представља конкретну и опипљиву демонстрацију дуготрајне и чврсте посвец́ености Натоа стабилности широм Западног Балкана“, поручио је он.

Командант Кфора истиче да је након неприхватљивих насилних догађаја у мају и септембру 2023. године, Нато разместио око 1.000 додатних војника на Косово.

„Ови кораци су обезбедили да Кфор има неопходне снаге, способности и флексибилност да испуни свој мандат УН. Ово распоређивање додатних трупа је показало да смо у стању да се брзо и ефикасно прилагодимо сваком значајном развоју безбедне ситуације. Оно је такође допринело да наше присуство на терену буде још видљивије и флексибилније, о чему сведочи и чињеница да смо утростручили наше патроле, посебно дуж административне линије разграничења. Ово појачање – највец́е у нашој мисији у последњој деценији – представљало је разбориту меру са циљем да се обезбеди да Кфор настави да ефикасно спроводи свој мандат УН, у сваком тренутку и непристрасно. Посвец́ени смо одржавању агилног положаја снага и настављамо да проверавамо спремност наших трупа кроз редовне вежбе, укључујуц́и и недавну вежбу са Косовском полицијом и Мисиом ЕУ за владавину права (Еулекс), који су прва и друга линија безбедносног одговора, и са којима одржавамо блиску координацију. Наш примарни циљ остаје спречавање ескалације; међутим, у случају појачаних тензија, спремни смо и опремљени да предузмемо све неопходне радње како бисмо наставили да испуњавамо наш УН мандат“, каже Улуташ.

На питање новинара Косово онлајна како види безбезбедносну ситуацију, неколико месеци на челу Кфора, генерал Улуташ поручује да је ситуација на терену мирна.

„Током мог командовања на челу Кфора, и као резултат редовних састанака које сам имао са свим својим главним партнерима, могу да кажем да је заједничка жеља у свим заједницама трајан мир и безбедност и да је таква тежња оно чиме се руководимо у погледу обима наших дневних активности.
Генерално, ситуација на терену је мирна, али је и даље крхка. Стога, пажљиво пратимо сва релевантна безбедносна дешавања, укључујуц́и и север Косова, кроз видљиво и флексибилно присуство, са редовним патролама и ангажовањем са локалним заједницама. Наставиц́емо да испуњавамо наш мандат УН да обезбедимо безбедно и сигурно окружење за све заједнице које живе на Косову, као и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно, у блиској сарадњи са Косовском полицијом, Мисијом ЕУ за владавину права (Еулекс), а такође и кроз наше контакте са Војском Србије“.

Генерал Улуташ истиче да Кфор делује у сложеном окружењу са различитим локалним и међународним субјектима.

„У складу с тим, стална координација и одржива комуникација са свим заинтересованим странама је кључна за обезбеђивање трајне безбедности за све људе који живе на Косову као и регионалну стабилност.
Један од мојих главних приоритета је одржавање редовне комуникације засноване на поверењу са локалним, регионалним и међународним актерима, субјектима, институцијама и представницима медија. То укључује Косовску полицију и Еулекс, који служе као примарна и секундарна линија безбедносног раговања. Блиско сарађујемо са њима како бисмо осигурали ефикасност наших заједничких акција. Такође сарађујемо са Војском Србије и са неколико међународних организација, као што су Уједињене нације и Организација за безбедност и сарадњу у циљу остваривања наших заједничких циљева. Настављамо да подржавамо дијалог између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ као једини пут ка трајном миру и стабилности, за добробит свих заједница које живе на Косову“, каже командант Кфора.

На новинарско питање како оцењује улогу турског особља у Кфору, наглашава да је она била значајна.

„Турско особље је играло значајну улогу у мисији Кфора од њеног почетка 1999. Ево неких кључних аспеката њихове улоге. Под један, безбедност и стабилност. Турске трупе учествују у патролама, обезбеђују кључне локације и реагују на потенцијалне безбедносне претње, посебно кроз резервне снаге. Под два – мултинационална сарадња. Њихово учешц́е одражава њихову беспрекорну и ефикасну сарадњу са трупама других Нато савезница и партнерских земаља. Под три – подршка заједницама. Турско особље је такође било ангажовано у цивилно-војним пројектима, помажуц́и локалним заједницама кроз развој инфраструктуре, здравствену подршку и образовне иницијативе. И под четири, регионална експертиза. Културне и историјске везе Турске са регионом учиниле су њено особље посебно драгоценим када је у питању разумевање и сналажење у локалним сложеностима на Косову. Свеукупно, турско војно присуство је од кључног значаја у осигуравању да Кфор испуни своје циљеве, показујуц́и дугогодишњу посвец́еност регионалној стабилности и међународној сарадњи“, каже Улуташ.

Извор:КОСОВОНЛИНЕ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон