КосовоНасловна

Обележено 23. године од злочина у Ливадицама код Подујева, правде још увек нема

23. године након злочина у Ливадицама код Подујева, правда за дванаесторо погинулих Срба и четрдесетроје повређених још увек нема. У Цркви Свете Петке у Лапљем Селу служен је помен жртвама, а породице и представници локалних самоуправа, као и представник канцеларије за КиМ, положили су венце на гроб страдале Мирајне Драговић.

“И поред силних трупа међународне заједнице на Косову и поред безбедоносних капацитета, силних полиције, силних обавештајних служби који су рекли да ће пронаћи злочинца, који сигурно нису били појединци, већ је био организовани напад, ми до данас немамо кажњене извршиоце и одговорна лица, сем једног који је ослобођен. Слична је ситуација и са децом из Гораждевца, жетеоцима из Старог Грацка, жртвама из Цернице, жртвама из Приштине. Идаље наши погинули очекују правду”, изјавио је помоћник директора Канцеларије за КиМ  Игор Поповић.

Случај злочина у Ливадицама је затворен, а једини осумљичени Фљорим Ејупи одлуком Врховног суда Косова ослобођен је 2009.године.

“Извршилац је осуђен на 20 година, али се у току поступка, у присуству Међународних судија, обуставља поступак и он се ослобађа услед недостатка доказа. То је први предмет који се на тај начин завршава, без поновног суђења”, изјавио је адвокат Живојин Јокановић.

За тугу погинулих, али и оних који су преживели овај напад, утехе нема. Најтеже пада што и после толико времена, правде нема.

“Често се питам колико смо трпељив народ, колико можемо да издржимо. Једино што ми даје одговор јесте управо вера и нада, али је сигурно да заборавити нећемо”, казала је Јелена Стојановић, сестра погинуле Мирјане Драговић.

“Толико су јасне слике, да се ових дана не осећам добро, само се присећам тог дана, размишљам о свим страдалима, њиховим породицама, који су остали без својих најмилијих. Овај дан као и њих, никада нећемо да заборавимо, посебно ми који смо били присутни” казала је Гордана Ђорић-једна од повређених путника.

У овом злочину страдала је и читава породица Цокић, Небојша и Снежана која је у другом стању и њихов двогодишњи син Данило, који је најмлађа жртва овог злочиначког чина.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон