Косово

УНС и ДНКиМ: Да одговарају аутори поновљене лажи која је била окидач за Мартовски погром Срба на КиМ


Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије протестује због извештавања сајта Радио-телевизије Косова (РТК) на српском језику који кривотвори чињенице и нетачно обавештава јавност о чињеницама о догађају, у светској јавности познатом као Мартовски погром.

УНС и ДНКиМ траже хитно уклањање јучерашње информације у којој РТК већ у другој реченици понавља лажну вест од пре 20 година да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежали од групе српских младића“.

УНС и ДНКиМ упозоравају да је управо ова реченица била окидач за избијање насиља у ком су страдали недужни људи, 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине, претучено и малтретирано више од 900, а протерано око 4.000 Срба. 

УНС и ДНКиМ подсећају да су све међународне организације осудиле овакво извештавање РТК, и да је тада Јавни сервис Косова добио 100.000 евра да унапреди своје уређивачке капацитете. 

Вест која је јуче објављена на РТК је у великој мери преписана вест од пре 20 година и са собом носи не само ризик од трагичних последица за цео простор, него и очигледан покушај историјске ревизије овог догађаја. 

У јучерашњој информацији не наводи се чије су куће и чији верски објекти паљени, али се наглашава неистина да су „Срби узвратили тако што су то урадили и тамошњим албанским кућама“.

УНС и ДНКиМ истичу да су у овој информацији прекршене све професионалне норме и захтевају хитну реакцију локалних регулаторних тела и међународних организација јер се оваквим извештавањем директно угрожава безбедност читаве заједнице и подстичу, охрабрују и аболирају починиоци једног од најтрагичнијих догађаја наше савремене историје.

Извор: Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон