Косово

Средњошколцима из ромске заједнице обезбеђене стипендије

Средњошклолцима стипендије уз подршку РОМА ЕДУЦАТИОН ФУНДГлас Рома Ашкалија Египћана у покретању подршке за младе.

Представник Во РАЕ Сунај Гарипи из заједнице каже да су уз подршку РЕФ-а поново у могућности да пруже подршку ученицима средњих школа.

“Стипендије смо омогућавали деци из Во РАЕ заједнице и ранијих година уз малу паузу где нисмо имали пројекте али се ове године опет покреће пројекат за стипендије младих Рома као и менторство туторство за оне који ће бити добитници стипендија.Тренутно смо у фази где је отворен конкурс за могућности пријављивање за добијање стипендија који ће бити отворен до 22. фебруара те овим путем позивам све младе који похађају школу да се пријаве. Сви они који испуњавају наше услове и критеријуме бице добитници стипендија. Ова одлука је донешена како бисмо подржали младе који школу похађају у другом систему школства јер министарство образовања у Приштини нашим заједницама даје 500 стипендија али ниједна од њих није омогућена деци који похађају школу по наставном програму Србије и то је један од разлога покретања оваквог пројекта да омогућимо Ромима из ромских заједница једнакост у условима са својим вршњацима из других заједница”.

Да напоменем да сва деца која школу похађају по образовном систему Србије у општинама Грачаница , Гљилане ,Каменица ,Вучитрн и Обилић имају право за аплицирање.
“Ове године смо извојили средста за 80 стипендија и на овај начин ћемо имати негде тацан број деце који тренутно похађају средњу школу , укупна сума на годишњем нивоу бице 300€ која ће вероватно бити уплаћена на једнаке месечне рате. Јако ми је драго што на овај начин моземо помоћи нашим ућеницима и колико толико олаксати им у њиховом даљем образовању и надам се даћемо бити у могућности да и следеће године подржимо наше ђаке”.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон