Косово

УНС и ДНКиМ протестују због малтретирања екипе Радио Гораждевца од стране Косовске полиције

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије протестује због малтретирања екипе Радио Гораждевца од стране Косовске полиције, која им је приликом кретања на задатак претресала аутомобил.

Претрес се догодио данас у Гораждевцу приликом упада Специјалне полиције у зграду Привременог органа за Пећ.

Главни и одговорни уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић рекао је за УНС да му је пришао командир станице полиције за регион Пећ и рекао да морају да изврше претрес аута.

„Нису нашли ништа, наравно. Када су видели да у ауту нема ништа сумњиво рекли су нам да су морали да нас претресу јер смо им изгледали сумњиво. И поред тога што смо се легитимисали, опходили су се према нама врло дрско. Нечувен је поступак да полиција малтретира новинаре и покуша да заплени ауто са продукцијском опремом. У Гораждевцу постоји полицијска станица, полиција у Пећи такође зна да смо новинари, али и поред тога одлучили су да нам на тај начин демонстрирају неку врсту силе“, истиче Димитријевић.

Косовска полиција је након упада у зграду ПО општине Пећ упала и у просторије Радио Гораждевца, што је забележено камером. Редакција Радио Гораждевца упутиће жалбу полицијском инспекторату Косова.

УНС и ДНКиМ истичу да је ово недопустив начин опхођења према новинарима и захтевају од релевантних међународних институција да хитно реагују на овакве случајеве кршења права новинара на слободу кретања и извештавања.

УНС и ДНКиМ траже да престану притисци на новинаре српских редакција и да им се омогући безбедно и несметано обављање новинарског посла.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон