Косово

Вучић за Скај њуз: Београд је увек конструктиван у преговорима, Приштина није

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Београд у преговорима са Приштином, под покривитељством Европске уније увек био конструктиван и прихватао све предлоге Брисела док друга страна то није чинила.

„Друга страна није желела да уради било шта у вези са Заједницом српских општина, која је била потписана пре 10 година, и нису хтели да се помере од тога. Увек су само тражили признање и ништа више од тога. Нису хтели да испуне у вези са ЗСО“, рекао је Вучић у интервјуу за Скај њуз (Скy Неwс). 

Он је рекао и да никад не би било албанских полицајаца на северу КиМ да се Бриселски споразум поштовао у потпуности и да би тамо “требало да буду Срби у униформи Косовске полиције, према члану 9. Бриселског споразума”.

Вучић је саопштио да је пре годину дана српска војска имала 14.000 војника у близини административне линије са КиМ, а да је тренутно тамо око 4.400 војника што је редован број.

Такође је рекао да је дошло до покретања више јединица ка административној линији, али без издавања  наредбе о подизању борбене готовости, јер је то пракса коју је војска спровела због тешке ситуације на КиМ, и да то раде све војске на свету.

“Није нам била намера да нападнемо било кога и нисмо”, нагласио је Вучић уз напомену да је увек лакше оптужити Београд.

Упитан о тврдњама Приштине, да је наводно Београд испланирао дешавања у Бањској крајем септембра, Вучић је одговорио да је увек лакше оптужити Београд.

Говорећи о групи Срба која се у Бањској сукобила са такозваном косовском полицијом, Вучић је рекао да то никоме није требало и  да су „ти људи углавном протерани са својих прагова“ и да их никако не би требало звати терористима.

Вучић је нагласио да осуђује убиство тзв. косовског полицајца, независно од тога шта ради или шта се дешава на северу КиМ,али је подсетио и да су три Србина убијена у овом сукобу.

Он је саопштио и да не жели ништа да оправдава и указао на раније инциденте на КиМ, који нису истражени и за које нико није одговарао, и у којима су Срби били жртве,укључујући и децу, као могући узрок ових дешавања.

Он је говорио и наводима Приштине да је оружје коришћено у овом инциденту произведено у Србији и саопштио и да припадници такозване косовске полиције користе оружје произведено у Србији, али да им га Србија није продала.

„Они момци који су јурили Србе и који су из косовске полиције, носили су АК произведен овде у Крагујевцу“, саопштио је Вучић.

Српски председник је навео да је лако пронаћи оружје и то не само на црном тржишту.

Говорећи о Милану Радоичићу он је навео да је он био потпредседник Српске листе и да га органи у Србији терете за више кривичних дела, али да никакво изручење Приштини није могуће јер Србија не признаје такозвано Косово као државу.

„Било је хиљаде озбиљних кривичних дела и иако смо чланица УН-а, они нису никог изручили Београду“, нагласио је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон