ДруштвоЛокалне

Ускоро ромска библиотека у Грачаници

Општина Грачаница наставља да ради на унапређењу друштвеног положаја свих заједница на територији општине Грачаница и кроз стална улагања настоји да у сарадњи са бројним организацијама отвори путеве за нове инвестиције. Једна од њих је и отварање ромске библиотеке у сарадњи са Ромактед организацијом.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић састала се са представницима програма Ромактед менаџерком програма из Салцбурга Аном Оприсан и Сахибом Јашари са којима је разговарала о досадашњој и будућој сарадњи на реализацији пројеката у циљу оснаживања ромске заједнице. Састанку су присуствовали и саветници Саша Данић и Газмен Салијевић.

 На састанку се разговарало о будућој сарадњи, а најновији заједнички пројекат би требало да буде отварање ромске библиотеке. У том смислу Општина Грачаница ће се потрудити да пронађе адекватно место за прву библиотеку која би била намењена ромској заједници, а једна од локација је управо Грачаница у просторијама Ромског образовног центра.

Како је исткнуто Општина Грачаница и Ромактед заједно су реализовали неколико пројеката подршке Ромима на територији локалне самоуправе, попут пружања помоћи Ромиским образовним центрима, покретања радио емисије на ромском језику, организације курсева шивења за Ромкиње и слично.

Заједнички је исказано задовољство због наставка сарадње и на свим пројектима који нису  једнократни већ се обнављају у континуитету као што су наставак радио емисије и едукација жена из ромске заједнице кроз програм обуке за шивење и донацијом машина и материјала.

Гошће из Ромактеда захвалили су се роководству општине Грачаница на доброј сарадњи и у конкретној помоћи ромској заједници која ће дугорочно имати користи од реализованих заједничких пројеката са њиховом организацијом.

Истакнуто је да ће отварање овакве библиотеке бити од великог значаја за даљу инклузију Рома, те да ће највише користити њиховом образовању и едукацији.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон