ВестиКосово

Усвојени закључци за Приштину, Избори на северу да буду што пре, формирати ЗСО

У закључцима Савета за опште послове ЕУ, који су одобрени данас, а који се односе на Приштину, наводи се  да би нови избори на северу КиМ требало да буду одржани што је пре могуће и да би на њима требало да активно учествују Срби на КиМ, без икаквих предуслова.

Такође наводи се да ће Савет тражити од специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да ажурира дневни ред наредне косовске Специјалне групе за нормализацију како би се одразиле обавезе Приштине које произилазе из Споразума и његовог Анекса за имплементацију.

Као и у делу закључака који се односе на Србију, у закључцима у вези са Приштином поздравља се постизање споразума о путу ка нормализацији односа и његовог имплементационог анекса, али се изражава жаљење због недостатка спровођења ових договора, као и других неизвршених обавеза које произилазе из дијалога.

Београд и Приштина се позивају да без одлагања и предуслова, у потпуности испоштују и примене ове обавезе, што укључује формирање Заједнице српских општина

Изражава се забринутост због ситуације на северу КиМ и указује на пораст напетости услед “неколико једностраних потеза” Београда и Приштине и “колективе оставке” Срба из косовских институција и њиховог бојкота локалних избора у априлу на северу КиМ. 

Позивају се Срби на КиМ да се врате у приштинске инстутуције и наводи да би тај повратак требало да олакша Приштина, а охрабри Србија. 

Подсећа се да је ЕУ увела реверзибилне мере Приштини због, како се наводи, недостатка одличне акције за деескалацију тензија на северу КиМ и исказује спремност за укидање мера у случају даљег напретка у испуњењу постојећих захтева. 

Наводи се да нема оправдања за насиље и снажно осуђује “насилни напад” на косовску полицију 24. септембра, али се оцењује да је примећена побољшања сарадња косовске полиције са Еулексом у вези са овим нападом. 

Поздравља се појачано присуство Кфора и, као и у закључцима о Србији, упозорава на последице у случају да не дође до деескалације напетости и на спремност ЕУ да уведе додатне мере Београду и Приштини, уколико то буде потребно. 

Наводи се и да се Савет радује ступању на снагу 1. јануара визне либерализације за Косово.

Сацет за опште послове данас је одобрио закључке о проширењу за шест партнера са Западног Балкана, Турску и, по први пут, за Украјину, Молдавију и Грузију. 

Извор: Т а н ј у г;

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон