КосовоПравославље

Велика Хоча: Обнова цркве посвећене мајци Пресвете Богородице, Светој Ани

Педесетак верника из Ораховца и Велике Хоче се ове недеље, окупило у цркви Свете Ане у Великој Хочи где је парох великохочански јереј Милан Стојковић служио Акатист Светом Јоакиму и Ани.

Ова мала црквица је протеклих месеци реновирана изнутра, а фрескописац из Велике Хоче Мирослав Шавелић је уз благослов владике рашко-призренског Теодосија, почео осликавање олтарског дела цркве.

Отац Милан је по прочитаном Акатисту рекао да ће се Акатист служити сваког четвртка у време Васкршњег поста, да се нада да ће у цркви да се заврши фрескописање, а потом уради и нови иконостас у дуборезу.

Он је навео да се јављају људи из овога краја, како они који и даље живе у овом крају, тако и расељени – да својим прилозима помогну да се црква ослика и изнутра украси и да је важно да сви учествују.

,,Овај храм је одувек био од велике важности за овај народ и за народ српски уопште. У њему заиста осећамо присуство Божје. Ево видите, украсили смо део олтара и ако Бог да, идемо полако, у славу Божју, јер све што радимо треба да радимо у славу Божију и да приносећи молитве и великим молитвеницима Светом Јоакиму и Ани, који су наши посредници пред Богом и да се тако спремамо за најрадоснији и највећи наш празник Васкрсење Христово” – рекао је отац Милан.

Црква посвећена мајци Пресвете Богородице, Светој Ани, се налази у центру Велике Хоче. У дворишту ове цркве налази се и ОШ „Светозар Марковић“.

По предању, које се чува међу мештанима овога села, цркву, која је постојала у средњем веку на овоме месту, су Турци срушили и уместо ње подигли џамију. После ослобођења од Турака 1912. године, Срби су опет подигли цркву. По подацима из записа Петра Костића, професора Призренске богословије, цркву Свете Ане обновила је Ванка, удова Јована Зивгаревића из Велике Хоче.

Извор: Радио Митровица север / Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон