КосовоНасловна

Делегација Канцеларије за КиМ посетила новобрдску парохију

Делегација Канцеларије за КиМ са заменицом директора Душицом Николић на челу посетила је данас новобрдску парохију.

Представнице Канцеларије за Косово и Метохију, заменица директора Душица Николић, помоћнице Милена Парлић и Светлана Миладинов у друштву председника привремених органа општина Гњилане и Косовска Каменица, Саше Милошевића и Тање Аксић обишли су цркву Успења Пресвете Богородице у Бостану и новообновљени духовно културни центар.

„ Центар ће окупљати младе људе а све са циљем неговања и очувања културне и духовне баштине и савременог стваралаштва, нарочито младих“, изјавила је Парлић.


„Ови људи овде су се одлучили за светлост. У тој светлости Христовој они и стварају и труде се да и у овим тешким временима очувају свој идентитет и културу и опстану на својој земљи. Канцеларија за КиМ, епархија рашко призренска, сви ми заједно са верним народом, потрудићемо се да се, као што смо кроз историју чинили, вером, љубављу и јединством изборимо против зла, које је пролазно“, истакла је за Ртв Пулс помоћница директора, Милена Парлић.


Протојереј Стево Митрић истиче да захваљујући Канцеларији за КиМ која је део Владе Србије и епархији рашко призренској, васкрсава и новобрдски крај, култура и људи и да је та подршка веома значајна. Канцеларија је уложила око милион и 300.000 динара за припрему за фреске и остале радове на и око саме цркве.
Осим епархије и Владе Србије значајна помоћ стигла је и од Срба из Америке за реновирање и опремање објекта, који би, како каже Митрић, требао да буде центар окупјања нашег народа.
„У овај објекат је до сада уложено седам милиона динара у првом делу, у другом, заједно са нашим донаторима, уложено је око милион и по за завршетак. Има још неких ставки које треба одрадити да би служила ономе чему је намењена, на корист нашем народу“, казао је Митрић.
„Свега овога не би било без људи из Канцеларије за КиМ који су имали слуха и разумевања за потребе овдашњег становништва. Циљ је да никада не изгубимо битку у култури и зато је битно да наше институције, црква и људи буду уз нас, истиче Митрић и додаје, да као што је краљ Милутин живописао фреске пре 800 година, тако и ми данас, на исти начин радимо и тиме само настављамо ланац задужбинарства“.

Објекат, намењен духовном и културном окупљању, који се налази у порти храма Успења Пресвете Богородице у Бостану има око 220 квадрата корисног простора, велику салу, кухињу, амбуланту, око 30 кревета за посетиоце и надају се да ће капацитети увек бити пуни. То им од srcа желимо.

Извор: РТВ Пулс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон