ВестиКултураНасловна

Венчев камп „Уметност фолклора свуда око нас“

Ансамбл „Венац“ у периоду од 02. – 04. децембра 2023. године организује камп „Уметност фолклора свуда око нас“.

Камп ће окупити професоре и студенте са Факултета уметности Универзитета у Приштини, као и других универзитета у Србији, са циљем размене искустава, знања и вештина у области уметничке игре, али и осталих сродних уметности. Током боравка на кампу, студентима и члановима ансамбла „Венац“ ће бити одржан низ радионица и вежби које треба да их подстакну да комбинујући своја знања уметничких профила дају идеје о могућем унапређивању и развоју уметничке народне игре.

У петак 01. децембра 2023. године са почетком у 18:00 часова одржаће се промоција Венчевог музичког издања/албума „700“ – Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница. На промоцији ће о албуму говорити аутори кореодраме „700“, Милош Циле Митић и Здравко Ранисављевић, музички продуцент Александар Софронијевић и продуцент пројекта, директорка Ансамбла „Венац“ Снежана Јовановић.

У суботу 02. децембра 2023. године са почетком у 17:00 часова одржаће се Форум о народној игри. На форуму ће говорити Вера Обрадовић Љубинковић, професор Факултета уметности у Приштини-К.Митровици,  Милош Циле Митић, шеф уметничког сектора у Ансамблу „Венац“ и аутор кореодраме „700“, Здравко Ранисављевић, професор Факултета музичке уметности у Београду, директор Ансамбла „Коло“, аутор кореодраме „700“ и стручни сарадник у „Венцу“, Драган Елчић, декан Акедемије уметности у Београду и редитељ кореодраме „700“, Борис Чакширан костимограф и кореограф савремене игре. Учешће на форуму узеће актуелни и бивши актери професионалне сцене уметничке народне игре, као и признати и истакнути појединци из ове области. Тема форума ће обухватити размену искустава из различитих области сценских и аудио – визуелних уметности, као и могућности усклађивања са постојећим законским регулативама, те ће бити отворена питања у вези са дефинисањем нових прописа који ће допринети развоју професионалне уметничке народне игре и побољшању статуса уметника у овој области.

У суботу 02. децембра 2023. године такође почиње и Венчев камп „Уметност фолклора свуда око нас“ који ће трајати до 04. децембра. Камп ће окупити професоре и студенте са Факултета уметности Универзитета у Приштини, као и других универзитета у Србији, са циљем размене искустава, знања и вештина у области уметничке игре, али и осталих сродних уметности. Током боравка на кампу, студентима и члановима ансамбла „Венац“ ће бити одржан низ радионица и вежби које треба да их подстакну да комбинујући своја знања уметничких профила дају идеје о могућем унапређивању и развоју уметничке народне игре.

Покровитељ је Министарство културе Републике Србије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон