ВестиКосовоНасловна

Канцеларија за КиМ: Више од две деценије без одговорних за злочин у Ливадицама

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су Срби и данас на КиМ грађани другог реда и изложени су разним видовима дискриминације, притисика и застрашивања, што има за циљ њихово протеривање из покрајине, а мржња која је однела животе наших сународника у Ливадицама и даље живи, па је у таквој атмосфери немогуће очекивати да Приштина учествује у нормализацији односа и стварању мирнодопског друштва на КиМ.

Данас се навршава 23 године од како је на територији Косова и Метохије почињен један од најмонструознијих терористичких напада, у коме је погинуло 12 а повређено 43 Срба.

У Ливадицама код Подујева, у експлозији мине која је била постављена испод моста на магистралном путу, у ваздух је дигнут аутобус „Ниш експреса“. У аутобусу су се налазили расељени Срби који су у пратњи војника Кфора ишли у Грачаницу, да обележе Задушнице.

У овом монструозном нападу погинули су: Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић, Драган Вукотић и Небојша, Снежана и Данило Цокић, који је имао свега две године.

“Ни после више од две деценије за овај злочин нису одговарали ни непосредни извршиоци ни њихови налогодавци, што између осталог сведочи о потпуној неспособности и незаинтересованости привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злоделима почињеним у име такозваног независног Косова, али и о пасивности међународне заједнице. Поражавајућа је чињеница да је овај случај затворен, а да је јединог осумњиченог, Фљорима Ејупија, који је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора, тзв. Врховни суд Косова ослободио 2009. године, услед недостатка доказа”, каже се у саопштењу.

Како се наводи, злочин у Ливадицама десио се у присуству међународних снага безбедности и управо зато “представља и пораз међународне заједнице на Косову и Метохији која се показала недораслом да осигура безбедност за Србе на КиМ, али и правду за све жртве”.

Канцеларија за КиМ подсећа да се још увек не зна ко је убио српску децу у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Грацком, породицу Столић у Обилићу, ко скоро свакодневно пали и руши српске куће и скрнави цркве и манастире на Космету.

“Нажалост, Срби су и данас на Косову и Метохији грађани другог реда и изложени су разним видовима дискриминације, притисика и застрашивања, што има за циљ њихово протеривање из покрајине, а мржња која је однела животе наших сународника у Ливадицама и даље живи, па је у таквој атмосфери немогуће очекивати да Приштина учествује у нормализацији односа и стварању мирнодопског друштва на Косову и Метохији”.

Канцеларија за КиМ захтева од међународне заједнице и Приштине да поново отворе истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији.

“Док год то не буде учињено Косово и Метохија ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе. А Влада Републике Србије никада неће престати да тражи правду за жртве овог и других монструозних злочина почињених широм покрајине”, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон