Православље

Владика Теодосије: Не само да чувамо наслеђе, него и подижемо нове храмове

Владика рашко-призренски Теодосије освештао је данас у селу Родељ код Лепосавића новоизграђену цркву Свете Тројице и том приликом поручио да српски народ на КиМ не само да чува наслеђе, него и подиже нове храмове као одговор свима који нам не желе добро.

„Сву своју љубав према Богу према цркви ви сте показали управо на овом месту, подигнувши овако диван храм у славу божју, где ћемо долазити и где ћемо се овде сретати са живим Богом, јер Бог станује у дому своме и овде Господу изливати молитве своје и туге и радости. Све оно што живимо и ако верујемо у Бога и Бог је са нама. Сваког часа сваког тренутка и зато је ово један добар знак за све вас који живите овде, али и за све нас који данас живимо на Косову и Метохији. Као одговор наш, свима онима који нама не желе добро и који окрећу главу од нас и хоће да нас понизе на разне начине, а нико нас не може понизити ако сами себе не понизио, својим животом и својим делима, свима њима ово је данас наш одговор да ми управо подижемо храмове Господње и да ми желимо управо молитвом и љубав коју показујемо не само својим ближњим, него према свим људима тако је Господ и заповедио. Онај народ који подиже храмове у најтеже време тај народ је окренут Господу, тај народ има будућност и тај народ гледа у будућност, као некада што су наши Свети краљеви и архиепископи, патријарси подизали задужбине, храмове гледајући у будућност и мислећи на генерације које треба да дођу које ће бити после нас, тако и ми ево и у наше време не само да чувамо оно наслеђено него и подижемо и обнављамо нове храмове и освећује о уз славу Божју“, рекао је владика.

Славољуб Савић мештанин села Родељ поручио је да у овим тренуцима најважније да се народ сложи и окупи око цркве како би сачували свето Косово.

„На овом месту до ницања овог прелепог здања и данашњег освештања била је црквина место на које смо се окупљали, место где смо сваке године за други дан духова Свете Тројице долазили присуствовали Литургији. Овде је било место окупљања свих мештана, не само села Родељ него и околних села и људи из окружења. Данас је направљен један велики чин, освештања овог храма што за народ овог краја заиста значи много. Шта за нас на Косову и Метохији значи светиње, значе сведочанство да смо овде, да смо овдашњи и да смо на своме. За ову децу која су се окупила исто тако значи много, значи да су им овде рођени дедови, прадедова да су кроз историју живели овде и да ће остати да живе на овим просторима. Једна порука са једног оваквог чина би била, да се сви сложимо, окупимо око цркве и чувамо наше Свето Косово“, казао је Савић.

Стефан Милосављевић председник Црквеног одбора каже да се нада, да ће се у овој цркви венчавати и крстити будући нараштаји.

„Данас смо се окупили у циљу освећења цркве Свете Тројице. Пре три године Благословом Преосвештенства Господина Теодосија добили смо благослов за изградњу храма, цркве Свете Тројице. Нас шест села Родељ, Кости Поток, Ловчји Поток.,Мајдево, Крушчица и Зрносек уз помоћ општине и других донатора успели смо да саградимо у року цркву. Даће Бог да се у њој окупљамо за свету литургију, за венчања, крштења“, казао је Милосављевић.

Првослав Антонијевић члан Црквеног одбора и један од донатора реко је да су упркос многим искушењима успели да изграде и освештају овај свети храм.

„Велика је част и задовољство, што смо данас овде и што смо учествовали у изградњи овога храма који је јединствена прилика која се може човеку указати у животу. Било је ту доста искушења, ипак успели смо да на данашњи дан освештамо храм који је први пут помињан у записима у осамнаестом веку, а ето наши преци су оставили нама да га обновимо и ми се сада надамо да ће он вековима остати овде да обележи један православни простор на Косову и Метохији“, рекао је Антонијевић.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић присуствовала је освећењу цркве у Родељу.

“ Када једно звоно се зачује данас на Косову и Метохији у садашњем тренутку на делу територије где је окупирана земља, то је значајније него да се сагради град било где у свету. Значај изградње ове цркве говори много и ја се искрено надам да ће ова звона од крштења до духовног рођења до смрти једног хришћанина пратити кроз цео живот. Уверена сам да ће ово звоно данас на овој ново изграђеној цркви окупљати народ само у добру и оно јасно показује истрајност овог народа да опстане кроз векове и надам се да ће његов звук отерати сво зло са којим се овај народ суочава. Данашња црква је саграђена на иницијативу младих из овог села Родељ, али и из оближњих села тако да ти млади показују шта они мисле о садашњем тренутку и како ће се у будуће борити против свега. Управо тим младим људима Канцеларија за Косово и Метохију одлуком директора помоћи ће да се обнови и реконструише већ постојећи парохијски дом, са жељом да се у њему окупљамо поводом рођења и нових крштења деце. Овај крај је и општина Лепосавић кроз историју се гасило кандило вере, посебно шездесетих година, оно што радује да се толико новосаграђених цркава на северу Косова и Метохије и чини ми се као данас Бог учи и показује нам пут којим заправо треба да идемо, да би се одбранили од свега у свом овом злу у коме се налазимо. Свим мештанима у своје лично име и у име директора Канцеларије за КиМ честитам овај велики дан који заиста говори много.Црквена звона и црква која је саграђена има већи значај него да смо било шта учинили урадили јер она заправо говори где смо колико ћемо да боравимо овде и шта остављамо будућим генерацијама“, казала је Парлић.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон