ВестиПолитика

Вучевић: Формирање Покрета могуће са свима који Србију виде као слободну земљу

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је, коментаришући планове у вези са формирањем Покрета за народ и државу, да не може да говори детаљније од онога што је најављено, осим да се очекују разговори са свима који Србију виде као слободну и независну државу.

„Са различитим политичким странкама, групама, појединцима, удружењима грађана. Свима онима који воле пре свега Србију, за које је Србија слободна и независна држава, суверена, која доноси сопствене одлуке, односно одлуке у сопственом интересу, државном, народном и националном, могу и треба да буду део тог покрета, односно да буду део дијалога, разговора који ће нас водити ка стварању покрета“, рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Он је рекао да СНС коју представља пружа апсолутну подршку председнику Републике за формирање тог покрета.

На питање да ли очекује да ће социјалисти бити у том покрету, Вучевић је рекао да очекује да се председник СПС-а изјасни по том питању.

Сврха формирања Покрета, објаснио је Вучевић, је јачи политички блок који треба да сачува државу.

„Тај Покрет је у ствари идеја, он је иницијатива“, истакао је Вучевић и навео да у овом тренутку нема неког статута или неког потпуно дефинисивног програма. „Он има ту иницијативну идеју, да се уједине сви који желе Србију као слободну и независну државу. Без обзира да ли све исто гледамо, да ли о свему исто мислимо“, рекао је Вучевић.

Када је реч о јединству владајуће већине у Скупштини Града Београда, Вучевић је рекао да ће се то да ли га има видети 19. фебруара и да су шансе „пола – пола“ да се формира нова већина или да нема нове већине и да се иде на нове изборе.

„Неће ни то бити трагедија. Шта је извесније можда у том тренутку? Када вам кажем да је пола-пола, али не мислим кладионичарски, него просто тај политички процес. Има разговора, има неких информација, порука и оваквих и онаквих. Ми смо спремни као СНС да са социјалистима и евентуално још једном одборничком групом направимо већину. Ако нема те жеље, ако они мисле да не треба да се формира већина, ако не желе да буду део већине, идемо на изборе“, рекао је Вучевић.

Истакао је мисли да то одлагање није добро за Београд зато што ће бити нових пар месеци са привременим органом и можда са губитком неког ритма који би главни град морао да има, пре свега по питању економије и очекивања грађана. „Што се тиче СНС, нико не може да нас уцењује. Неко покушава. Нико не може да нас уцењује. Такође, нисам сигуран да сви добро процењују како ће проћи на новим изборима“, рекао је Вучевић.

Наводи да неће бити формирања Скупштине града „по сваку цену“, већ да ће или бити политичког договора, легалног и легитимног, или „нема већине и иде се на нове изборе“.

На питање да ли види себе на месту премијера у новој влади, Вучевић је казао да он види пре свега Србију као слободну државу и да је ту ако може нешто помоћи у тој политици.

„Ако не могу да допринесем, опет ћу да навијам и да нешто радим да би Србија била слободна и независна држава. Не мислим да је најважнија нека формална позиција. Свестан сам и свог знања и незнања, као и своје енергије или мањка енергије и не заносим се у смислу да могу све да радим, јер не знам све да радим, али неке ствари које могу помоћи и ако се процени да сам користан, ту сам“, казао је Вучевић.

Додао је да је веома поносан на то што је министар одбране и потпредседник Владе, јер како наглашава, ту има много посла.

„Нисам неко ко по сваку цену нешто мора додатно да ради, да бих показао какве имам вештине. Ако председник процени да треба да радим нешто друго или да не радим ништа или да наставим ово, ја ћу то са задовољством прихватити без сујете и без увређености или неког усхићења, већ са једним нормалним рационалним приступом“, казао је Вучевић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон