ДруштвоНасловна

Вучевић: Предстоји расправа по питању поновног увођења обавезног војног рока

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да се Србија тиме што је покренута иницијатива за поновно увођење обавезног служења војног рока не спрема ни за какав рат, већ да се спрема да чува мир и слободу и додао да би јака Војска Србије била још један одвраћајући фактор за све оне који су злонамерни према нашој земљи.

Говорећи о томе када би почело и колико би трајало обавезно служење Вучевић је за ТВ Пинк рекао да ништа неће бити урађено преко ноћи и да предстоји расправа о овој теми.

„Нас чека тек расправа по овом питању. Ми смо званично покренули иницијативу. Крајња одлука је на Народној скупштини Републике Србије. Ја се надам да ћемо је усвојити“, рекао је Вучевић.

Он је истакао да се о овој теми прича дуже време те да се за неке важне друштвене одлуке морају створити и услови и амбијент. „Процена је Генералштаба Војске Србије и Министарства одбране је да је ово моменат када друштво и доносиоци политичких одлука морају да се изјасне о овоме и дају свој суд. Прошло је 13 година од суспензије обавезног служења војног рока. Он није укинут него је 1. јануара 2011. привремено суспендован и од тада имамо 13 генерација људи који нису ни у резервном саставу“, рекао је министар. Додао је да тај број не може ни приближно да се компензује онима који добровољно служе војни рок.

Напоменуо је да се Министарству одбране и Војсци Србије мора дати времена да припреме инфаструктуру за пријем регрута. Инфрастуктура би се, према његовим речима, прилагодила савременим условима живота и они не би били као пре 30 или 40 година, када је рецимо реч о броју војника у спаваоницима, али би то и даље остали услови живота у касарни, а не у хотелу. Што се трајања тиче, рекао је да је предлог да служење не буде дуже од четири месеца, а тек би био постигнут договор о другим детаљима, односно колико често би војници ишли кући.

Указао је да би људи у многим крајевима Србије поготову пограничним волели да оживе касарне у њиховим крајевима. „Враћамо касарну у Лозници, ове године надам се да крећемо да градимо касарну у Прибоју. Сем у Бачкој Тополи, на северу Војводине немамо војску, део према Босни и Херецеговони је такође празан“, рекао је министар. Додао је да је Војска Србије народна, и као део народа не може да се отуђи од њега, те да има потребу да регрутује људе и укључује их у војни систем.

Истакао је да иницијатива о увођењу обавезног служења војног рока никако не значи да ће бити укинута професионална војска, јер ће, како је рекао, она остати као ударна снага Војске Србије, за најтеже ситуације. „Било је коментара да ова иницијатива значи да је пропао концепт професионалне војске. То није тачно. Он није пропао. Ми смо 2012. зауставили пропаст Војске Србије“, рекао је Вучевић.

Наводи да ниједна држава не може да попуни војску само професионалним припадницима и да многе друге земље наговештавају обавезно служење војног рока, као што је Немачка која то најављује за 2026. или 2027. годину.

„Скандинавске државе никада нису укинуле обавезно служење, Аустрија такође, као ни Швајцарска, Естонија је вратила, Грчка такође“, истакао је Вучевић уз оцену да о овој теми не прича само Србија већ све озбиљне земље.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон