КосовоНасловна

Петковић информисао амбасадора Италије о тешким условима живота Срба на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Италије у Републици Србији Луком Горијем, кога је информисао о тешким условима живота српског народа у нашој јужној покрајини који ће бити немогући, уколико Приштина укине динар као средство плаћања на КиМ, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је на почетку разговора истакао да су мере које је најавила Приштина од 1. фебруара, а односе се на укидање платног промета са Србијом и динара као средства плаћања на територији покрајине, покушај да се Београд дефинитивно и комплетно искључи са простора КиМ, а српски народ протера са његових вековних огњишта.

Петковић је у саопштењу подсетио да би забрана коришћења динара у покрајини довела до хуманитарне катастрофе, јер Срби и српске институције у покрајини опстају и функционишу захваљујући финансијским давањима која долазе из централне Србије. Потпуно је јасно да ова одлука приштинског режима има за циљ етничко чишћење Срба са Косова и Метохије, додао је Петковић. Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао да се овом одлуком на најгрубљи могући начин опструише и дијалог и негира процес фомирања Заједнице српских општина, с обзиром на то да је у потписаним споразумима, финансијска подршка Србима предвиђена кроз надлежности  ЗСО.

У наставку разговора било је речи о потпсаним петицијама за смену лажних и нелегитимних градоначелника и одборника у четири општине на северу Косова и  Метохије. Чињеница да је прикупљено више потписа него што је предвиђено, односно више од 20 одсто од укупног броја уписаних бирача, недвосмислено показује вољу српског народа да лажни градоначелници што пре напусте функције и поднесу оставке, уместо свакодневних опструкција овог процеса.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију додао је у саопштењу да Београд остаје опредељен за дијалог, јер је несугласице на западном Балкану могуће решавати искључиво договором и компромисом, а сваки покушај наметања решења кроз једностране акте и провокације за последицу неминовно има дестабилизацију прилика на терену и у региону.

Извор: Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон