Косово

Вучевић: Захтевом о пријему Косова у СЕ крше се сва правила

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је захтев о пријему Косова у Савет Европе, о коме ће се расправљати данас, очигледно резултат политике земаља који су покровитељи косовске независности.

Он је истакао да је реч о рушењу свих правила и свега што је до сада био услов да нека држава постане чланица Савета Европа, а што, како је указао, Косово не испуњава.

Вучевић је за РТС навео да се први пут дешава да једна територија која није држава добије прилику да уђе у Савет Европе, односно да има статус фаворизованог субјекта у међународном јавном праву у процесу прикључивања тој организацији.

„Косово није држава, први пут имате једну територију која нема субјективитет државе, а гураће се, односно фаворизоваће се да постане чланица Савета Европе без консензуса и пали су сви принципи које су сами поставили. Имате данашњи комитет, односно одбор, па имамо пленарну скупштину и онда вероватно и Савет министара у мају, који има коначну реч. Али по свему судећи по први пут ће се догодити да неко ко није држава буде примљен без консензуса, што је било да је сада услов да ико буде примљен“, навео је Вучевић.

Вучевић је навео да државе које снажно промовишу јачање субјективитета Косова, у међународним односима, не поштују ни оно што су задали као задатке или обавезе према администрацији у Приштини.

„Они су навели три услова – враћање земље  после осам година по правоснажној и извршној пресуди манастир у Дечани. Друго је било оно што чекамо, ако се не варам, већ 11 година, а то је заједница Српских општина. У складу са Бриселским споразумом, који је био под окриљем или покровитељством Еуропске уније. И треће је да се заустави експропријација земљишта, односно имовине у Српским општинама. Е сада су дошли до закључка да је довољно што се Приштина сагласила или прихватила да изврши судску пресуду после осам година и врати земљиште манастиру Високи Дечани и да је то већ ‘зелена лампица’ или момент када они могу да отпочну процедуру. Тако да смо, на жалост, и овај пут видели један фестивал лицемерија“, рекао је он.

Вучевић је указао на то да се намерно бирају дани који су од значаја за српски народ како би се доносиле одређене одлуке.

„Да још једном потцртамо и грађанима Србије, и пре свега онима који се осећају као део српског народа, баш на 24. март, на 25 година од НАТО агресије, да такозвано Косово добије статус придруженог члана у парламентарној скупштини НАТО-а. Ако неко верује да је то случајно, није ни то случајно, као што није случајно да су испоручили, као џак кромпира, некадашњег председника Србије и СПС, Слободана Милошевића, на Видовдан. Нема ништа случајно око датума“, рекао је Вучевић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон