Политика

Вучић: Разговор са Лајчаком је био тежак и о Косову и о РС

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је разговор са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком био тежак и о Косову , као и о Републици Српској.

,,Тешко, око свега и око Косова, и око Републике Српске, баш тешко. Ситуација је све компликованија. Мени је увек потребно дан или два да размислим и шта бих рекао и шта је све оно што можемо да урадимо“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара приликом обиласка Сајма привреде у Мостару. 

Додик: Међународна заједница нема емпатију када су Срби у питању

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је апсолутно видљиво да сви напори за нормализацију са српске стране нису изазвали емпатију, чак ни за испуњење онога што је споразумом предвиђено, а то је да се формира Заједница српских општина. 

Он је коментаришући најављено подношење резолуције о Сребреници на предстојећој Генералној скупштини Уједињених нација, рекао да све ово што се дешава уопште није случајно и као да је темпирано у времену када многима требају неки докази да су јаки, а према ,,малом народу“.

 ,,Није било ни једног разлога да се ми данас нађемо у УН са оваквим квалификацијама. Ми смо мислили да је то остало иза нас. Та прича о суживоту, о помирењу да не подразумева овако један гнусан чин у коме се злоупортеби процедура и покрене иницијатива на коју се накалеме они који желе да оперу своју прошлост“, рекао је Додик. 

Он је рекао да је то тако и око Косова и да осим изостанка емпатије да се испуни уговорено као што је формирање ЗСО иде се даље, са укидању платног промета динаром и друго. 

,,Поставља се питање докле, шта да урадимо, како да реагујемо, да ли имамо избора? Мислим да искључиво треба да гледамо само наше интересе и позиционирамо се на тај начин“, рекао је Додик одговарајући на питање новинара. 

Додаје да су сви у Републици Српској свесни тренутне ситуације и сматрају да ово у УН није требало да се деси.

,,А ако се већ дешава, онда то нама даје одговоре на наша тешка питања која упорно тражимо – како у БиХ наставити и даље да будеш“, упитао је Додик.Он је додао и да би се извршио геноцид мора да постоји намера да се уништи једна етничка група. 

,,А то у Сребреници није се десило. Одвојени су жене и деца, и отпраћени према Тузли. А окршаји су се водили са војним формацијама. И наравно да је било страдања. Са друге стране они су покупили све страдале од 1991. до 1995. године, а покушавају да исценирају догађај који се десио у седам дана. Хоће да кажу да су наши тада баш полудели у тих седам дана и нису водили рачуна ни о чему“, рекао је Додик и нагласио да то није тачно. 

Он је поручио да сви оду и погледају надгробне споменике, и да су они у једном тренутку нашли 400 људи који су живи, а њихова имена су уписана тамо. Каже и да се лажи да је у питању 8 000 жртава.

,,И сада Сребреница је синоним, зашто? Ако нисмо могли да је изградимо као синоним помирења, да су подједнако страдали сви, шта правите од БиХ? Да ми ћутимо или кажемо добро, можете да урадите шта год хоћете, ми ћемо остати, ви сте тако добри. Па нисте добри“, рекао је Додик. 

Извор: Т а н ј у г; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон