КосовоПолитика

Вучић: Ситуација око динара на КиМ се, упркос напорима, није променила

Ситуација око динара на КИМ се није поправила на боље упркос покушајима међународних представника да помогну, не постоје назнаке да ће одлуке бити промењене, бићемо приморани да пронађемо алтернативна решења за исплату принадлежности Србима, рекао је председник Србије Александар Вучић на почетку обраћања нацији.

“Ситуација око динара на Косову и Метохији ни на који начин се није поправила или променила на боље, упркос покушајима међународних представника да помогну по питању тешког положаја српског народа и убеде власти у Приштини да промене своје одлуке”, рекао је Вучић у Председништву Србије.

Како је рекао, не постоје никакве назнаке које говоре да ће те одлуке бити промењене.

“И у складу са тим, ми ћемо у наредном периоду бити приморани да доносимо различите одлуке којима ћемо се сналазити или проналазити алтернативна решења за снабдевање новцем, односно исплатом принадлежности, од плата до пензија нашем народу на Косову и Метохији. Ово сам рекао због тога што је сасвим јасно да се никоме по том питању не жури”, истакао је Вучић.

Дакле, тај притисак на Албанце неће бити већи, већ ће бити само већи притисак на српски народ и на државу Србију, додао је Вучић.

Председник је нагласио да се притисци на Србију настављају, тражиће де факто или де јуре признање Косова, одрицање од Републике Српске, увођење санкција Русији, став против Кине и марионетски режим у Србији.

“Одрицање од Републике Српске је један кључни разлог. Иако су се многи смејали, чињеница је да ствари у Украјини не иду онако лако како су многи на Западу мислили, а против Русије. Руси су ти који имају иницијативу. Желели ми то или не, постоји опасност а већ се дешавала у прошлости и вероватно би на месту Путина увек могао да се позивам на преседан што су и они чинили. Пошто то знају на Западу, важно је да се Косово покрије и рашће притисци на Србију, а на Куртија неће. Хоће, али само да не дође до ситуације да Србија реагује, а то ни ми не желимо”, рекао је Вучић.

Како је појаснио у оквиру тога је важно одрицање од Републике Српске и да Србија активно ради против РС и само када је се одрекнемо бићемо добри.

Као другу ствар која се тражи од Србије он је навео увођење санкција Русији и антикинески став, а као трећи увести марионетски режим какав су имали до 2012. године.

Извор: ТВ Мост, Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон