ВестиКосовоСрбија

Вучић у „Руском дому“ о ревизији историје: Срби нису народ који је чинио геноцид, већ херојски народ

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је говорећи о ”Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа” у „Руском дому“ у Београду да је Јасеновац био бруталнији од Аушвица. Срби нису народ који је чинио геноцид, Срби су херојски народ, истакао је Вучић. Нећемо им дати да нам узму част, Републику Српску и Србију. За мене 9. мај увек ће бити Дан победе, рекао је председник Србије.

Вучић је говорећи на руском језику излагање о ”Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа” почео цитирајући Џорџа Орвела  – онај ко контролише прошлост контролише будућност, а народ који се не бори не може да разуме своју садашњост и, најважније, нема будућност.

Додао је да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста, имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

Вучић је истакао да присталице историјског ревизионизма то оправдавају континуираном интеракцијом између садашњости и прошлости, сталном борбом чињеницама, као и могућностима увида у државне архиве и датотеке.

„Та школа мишљења своју теоријску подлогу нашла је у учењу америчког историчара Мекфирсона. А тобож без политичке намере и циља мења чињенице и новонастале платформе користи за стварање новог политичког контекста са циљем стварања виталних стратешких и геополитичких циљева“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је посебно интересантна чињеница да су сви велики актери савремене политике разумели значај тумачења прошлости и да лукаво, себе увек представљају као жртве туђег негационизма и ревизионизма, желећи да потврде исправност сопствене позиције.

18:56 – Преиспитивање аксиома

„По правилу, из свих земаља Запада можете чути речи о Путиновом ревизионизму, његовом искривљеном тумачењу историје, док из Русије неретко слушате о дегенерацији ставова западне политичке школе и замени теза наметањем лажи уместо истине као основном принципу западног стратешког и тактичког политичког делања“, рекао је Вучић.

Оценио је да је доминација западне економије и њихове глобалне меке моћи, која посебно укључује медијску сферу, довела до тога да и оно што су били историјски аксиоми, буду подвргнути преиспитивању, неретко извргнути руглу и трагичном извртању чињеница, које више нису чињенице, већ некакве бесмислене лажи из прошлости.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон