КосовоНасловна

Вучић: Увек ће подизати лествицу за Србију јер их занима само признање Приштине; Курти ће понови рећи да Срби не могу да гласају на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће међународна заједница померати циљеве и подизати лествицу за Србију, јер их једино занима када ће Београд да призна Косово.

„За нас је важније оно о чему смо причали са Столтенбергом, а то је како да сачувамо мир и безбедност за Србе на Косову, пошто су они једини угрожени на КиМ“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а на питање Танјуга докле ће се дизати лествица за оно сто Србија треба да уради.

Додао је да ће бити захвалан ако НАТО може да помогне у заштити Срба.

„Сарађиваћемо са њима, наша војска са КФОР има одличну сарадњу, ми ћемо урадити све у договору са њима, али да нам Приштина говори шта ће наша војска да има на 10, 15 или 20 километара одатле, то нам не пада на памет. Свака сарадња са КФОР је у реду, али што се политике тиче, то је други пар рукава и ту среће нема за нас, бар не у кратком временском периоду који је испред нас“, поручио је Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће неко одговарати због напада на Србе на КиМ, Вучић је рекао да нико неће одговарати, јер је тамо нормално да се Срби нападају.

„Неће нико одговарати. Нико не води истрагу. Они су ухапсили Душана Обреновића за кога смо показали снимак да ништа није урадио, чак се и НАТО сагласио да ништа није урадио и још је у притвору од маја. Само су га КФОР-ове снаге увукле у свој круг. Ништа није урадио, није се ни супротстављао“, рекао је Вучић.

Додао је да се за Драгишу Гаљка не води истрага, а упуцан је са два метка.

„Кога брига, имате права да пуцате у Србе, али ће зато цео свет да вам се накачи ако се деси супротан случај. То је правда за Србе, али нема то везе са Јенсом Столтенбергом, није посао НАТО да спроводи истрагу већ Еулекса и приштинске полиције. Он је толико коректан да ми је на састанку рекао – зашто ме ниси позвао лично телефоном када се то десило. Ја не волим да злоупотребљавам то, али ћу од сада звати лично генералног секретара“, истакао је Вучић.

Нагласио је да су људи који су упуцали децу зато што су носила бадњак – на слободи, као и они који су упуцали Драгишу Гаљка и седморицу Срба.

„Кога брига, то није Бањска. Јовановић је носио посуђе на пијацу и упуцан је, ваљда због кашика. Никада нико неће одговарати и нико их неће питати зато што је то нормално“, закључио је Вучић.

11:18 –  Курти ће понови рећи да Срби не могу да гласају на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србима поново бити ускраћено право да гласају на Косову и Метохији на предстојећим изборима у 17. децембра и да унапред зна да ће премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти рећи да неће бити гласања ни на северу ни на југу.

„Њима ће бити ускраћено основно право које имају. Још једном, (право које имају) у складу са Повељом о људским правима и резолуцијама Уједињених нација. Унапред знам шта ће да буде. Курти, зато што жели да помогне неким људима у изборном процесу, нећу помињати којим људима, ће да каже неће бити избора на северу, а ни на југу. А онда ћемо имати једну чисту осуду коју ће Квинта да да у једној изјави и ту ће бити крај приче. Срби неће на Косову гласати“, рекао је Вучић. 

Он је то рекао на заједницкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, одговарајући на питање да ли НАТО планира да направи безбедно окружење за Србе који живе на Косову и Метохији да учествују на предстојећим изборима у Србији.

Вучић је додао да Срби који живе у Аустралији, у Сједињеним Америчким Државама и широм Европе имају право гласа на предстојећим изборима у Србији али да је то „под знаком питања“ за Србе који живе на Косову и Метохији.

„Да ли ти људи, не само на северу, већ и јужно од реке Ибар, да ли ће они тамо моћи да искористе своје право да гласају за 25 дана или не? Зашто? То нико не доводи у питање. Нико то ни не преиспитује. Зашто? Зато што су то једноставно Срби. То се није догодило ни прошлог пута. То је био на неки начин почетак кризе, када они нису дозволили Србима прошлог пута да гласају на изборима 2021“, подсетио је Вучић.

Он је захвалио Столтенбергу што је, како је навео, био увек од помоћи Србији и рекао је да Србија то цени и поштује.

„Он је увек био барем отворен да чује различите ставове и различита мишљења од Србије и ми то никада нећемо заборавити. Хвала вам на томе и надам се да ћемо моћи да наше односе учинимо још више испуњени поверењем“, закључио је Вучић.

11:12 – Упутићу Влади захтев да размотри поново одржавање вежби са НАТО

Председник Србије Александар  Вучић рекао је да ће као врховни командант оружаних снага упутити захтев Влади Србије да у наредном периоду размотри одлуку о томе да се поново крене у одржавање заједничких вежби са НАТО-ом.

„Ми смо се данас договорили и разговарали, а ја ћу као врховни командант оружаних снага упутити захтев Влади Србије да у наредном периоду размотри одлуку о томе да поново кренемо у одржавање заједничких вежби са НАТО-ом које смо имали раније и са другим нашим партнерима“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Додао је да је важно да људи у Србији разумеју да је Београд потпуно сагласан са НАТО-м да је њихов мандат заснован на основу резолуције 1244 УН-а.

„Зато ми поздрављамо присуство војника НАТО-а, присуство војника КФОР-а и желимо још веће присуство. Никакав проблем са тим немамо, али имамо проблем са политичким тумачењем које долази из многих земаља са запада“, рекао је Вучић.

Што се тиче сарадње са НАТО-ом, Вучић је оценио да је она коректна и добра.

„Када неко на пристојан начин разговара, онда смо увек у стању да кажемо нема потребе за толиким бројем војника ту и ту. Али ми ту врсту наређења не примамо ни од кога, јер Србија је војно-неутрална земља и остаће војно-неутрална земља. И зна се ко управља војском и ко командује Војском Србије“, истакао је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон