Политика

Дачић: Имамо пуно пријатеља, Србија ће проћи ако се кандидује за несталну чланицу СБ

Вршилац дужности председника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би Србији свакако значило када би била изабрана за несталну чланицу Савета безбедности Уједињених нација јер би се тиме ојачала њена међународна позиција.

Како указује, одлука да ли ће се Србија кандидовати за ово место биће донета након гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници. На питање колике су шансе да Србија буде изабрана за несталну чланицу СБ, имајући у виду да је за то потребна двотрећинска већина у Генералној скупштини УН, Дачић каже да Србија сигурно има веће шансе него противкандидати.

„Још је рано говорити о томе, али у сваком случају ми имамо велики број пријатеља у УН и сигуран сам да ћемо проћи уколико се кандидујемо“, каже Дачић за Косово онлајн.

Према дугорочном плану који је, како објашњава, направљен пре више година, било је предвиђено да се Србија кандидује у следећој декади, али ситуација може да се промени.

„Председник је рекао да ћемо сачекати да видимо шта ће се дешавати са нелегалном резолуцијом о Сребреници. Кажем нелегалној, јер је донета без одлуке државних органа БиХ, на основу става амбасадора. Не може држава да утврђује своје ставове на основу тога које националности је амбасадор у појединој земљи и то значи да БиХ није донела ту одлуку. С друге стране, то је супротно Повељи УН јер не може питање које је на дневном реду у Савету безбедности да се разматра у Генералној скупштини, а БиХ је, као и Косово и Метохија, питање које се на СБ разматра два пута годишње. Зато говорим да је то нелегално“, каже Дачић.

Могућност кандидатуре Србије за место несталне чланице СБ УН најавио је српски председник Александар Вучић, у случају да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију о геноциду у Сребреници, а како је оценио, ако би Србија поднела кандидатуру убедљиво би победила две Нато земље из источне Европе које су своје кандидатуре већ најавиле.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон