Косово

Вујичић: Забрана уласка патријарху на Косово скандалозна и реална слика положаја СПЦ и српског народа на Косову

Председница скупштинског одбора за КиМ Данијела Вујич̣ић  изјавила је да је забрана уласка на КиМ патријарху српском Порфирију и архијерејима СПЦ неприхватљива, скандалозна, и истовремено реална слика положаја СПЦ и српског народа у јужној српској покрајини.

Вујичић наводи да сваке године у мају Сабор СПЦ започиње заседање литургијом у “вековном седишту српских архиепископа и патријарха у Пећкој патријаршији, која више од седам векова одолева освајачима и чува славне и тешке тренутке сећања на српску историју сабирајући верни народ и помазући припадницима свих конфесија”.

“Забранили су српском народу на Косову и Метохији сва права и слободе достојне човека. Ставили су нам катанце на куће, ланце на руке, укинули право на рад, лечење, слободу говора а сада и безумном одлуком укидају право верских Слобода”, каже Вујичић.

Истиче да није први пут да се поглавару СПЦ забрани долазак на КиМ.

“Ово није први пут да се поглавару СПЦ забрани долазак у његову кућу, подсетимо се драматичног тренутка по српски народ, 2022. године. Не постоје врата која су за патријарха СПЦ затворена, али изопачени умови од мржње су се досетили и помислили да му могу затворити врата његове куће и српског духовног, културног историјског места сабирања. Они који за молитву не знају, не знају ни за праштање и веру у суживот. Зло никада неће победити истинску љубав у свевишњег нити моћи да обрише постојање и трајање једног народа без обзира на тешка искушења која су пред нама”, наводи Вујичић.

Очекује реакцију међународне заједнице и осуду одлуке Приштине.

“Верујем да након овог ирационалног поступка Приштине неће изостати реакција међународне заједнице, као и свих гласноговорника људских права и верских слобода, као ни осуда ове срамне одлуке о забрани уласка поглавара и архијереја СПЦ на КМ”, каже Вујичић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон