Косово

Забрана динара на Косову додатно отежава свакодневни живот Срба

Уредба централне банке Косова о финансијском пословању и забрана дистрибуције динара умногоме отежавају свакодневни живот грађана Косова који приходују из буџета Републике Србије.

Становници Северне Митровице кажу да забрана употребе динара представља горући проблем.

,,Што се тиче забране употребе динара на Косову, то је катастрофална одлука. Могу да подигнем пет хиљада динара на банкомату, нема више. Како се може живети са тим новцем дуже од два дана. Људи се жале, нема лекова, нема намирница“.

„Без динара се не живи. Ја сам зарадио тај динар, радио сам 46 година. Тај динар мора да ми се врати како бих опстао. Коме требају еври, нека их купује, али са чиме ће их купити, опет са динаром,“ поручују грађани Северне Митровице.

Проблем је и забрана увоза робе из Србије

Програмски директор организације АЦДЦ Александар Рапајић каже да се Срби и друго неалбанско становништво на Косову константно суочавају са великом притиском услед забране употребе динара.

„Довољно је да прођете градом и да видите да се сваки други локал издаје, да се ти мали бизниси који су највише били присутни на северу Косова и који су једина врста економије овде, да се полако гасе, не само због динара, проблем је и забрана увоза робе из Србије која је била главна предност тих малих радњи. То даље вуче да имамо мање радних места, мање могућности за запошљавање младих људи, тако да тренутно влада велики економски притисак на грађане“, каже Рапајић за „Блиц“ ТВ.

Рапајић тренутну политичко безбедносну ситуацију на северу Косова оцењује као мирну, али напету.

„То је већ постало нормално стање да имамо лошу политичко-безбедносну ситуацију. Навикавамо се на то да смо стално под тензијом присуством специјалних јединица. Постоји велики страх и тензија шта ће бити даље“.

Подсетимо, одлука Централне банке о забрани употребе динара на Косову, ступила је на снагу 1. фебруара ове године, и на основу те одлуке евро је одређен као једина званична валута.

Извор: Блиц; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон