КосовоНасловна

Због прекопаног пута три села у општини Лепосавић одсечена од света

Села у општини Лепосавић у великом су проблему од када је Косовска полиција почетком октобра прекопала локалне путеве и поставила бетонске препреке на њих. Посебно су угрожена три села – Ћирковиће, Бановиће и Исево, којима су комуникације сасвим одсечене након ове акције.

У њима живи претежно старије становништво које је сада забринуто како до лекара. До најближег асфалта дели их километар пута који је прекопан на два места, у дубину скоро три метра.

Најближе асфалту је село Ћирковиће, чији становници сада уместо један километар, морају да путују више од седам километара макадамским путем, који је веома лош и којим се тешко пролази без теренских возила.

Вукашин Ћирковић из тог места сматра да је веома важно вратити пут у првобитно стање, и напомиње да у селу живе углавном старији људи.

„Наш би предлог био да се врати пут у првобитно стање, да се овим људима омогући нормално функционисање. Ови људи који још увек живе овде, а живи и одређени старијих људи. Млађи одлазе на посао и враћају се у овим веома отежаним условима. Старији су у најтежој ситуацији, када би пут поново профункционисао, олакшао би се живот свим људима“, рекао је Ћирковић за Косово онлајн.

Он је додао да се сада мештани сналазе на све начине, како би обављали своје свакодневне обавезе.

„Иду пешке одређени број километара или километар, зависи како се где ко нашао и онда се укључују у главну комуникацију и тако до асфалта“, казао је Ћирковић.

Лако је каже Ћирковић донети брзе одлуке, не размишљајући о последицама које се могу тешко исправити касније.

„Познавајући ове људе из ових села која гравитирају на тај прелаз нико се не бави недозвољеним радњама. То сигурно може да се потврди, да се провери и увери, па ако је тако не видимо никакав разлог да се прави пресецање и да се доносе брзе одлуке. Брзе одлуке се могу донети, али су после тешка да се врате на првобитно стање. Очигледно се није размишљало шта после такве одлуке“, каже Ћирковић.

Иванка Ђуричић из најудаљенијег села Исева каже да им сада треба, дупло више километара да дођу до асфалта.

„Тај пут нам је био најближи да одемо до лекара, до продавнице, до свега, сад смо одсечени од света. Не знам колико баш тачно километара, шест, седам од Исева до Вучје рупе, где је прекопан пут. Мало су нам поправили пут, пре месец дана ми нисмо могли нигде да одемо од куће, јер је вода однела и поплавила све. Ми нисмо могли нигде да приђемо, умирали, живели, тако нам је било. Ни хлеба, ако си имао нешто, имао си, и трпи“, казала је Ђуричић.

Она каже да је најтеже старијима у случају када се разболе, и да је питање како и колко дуго им треба да стигну до доктора.

„Проблем је за све мештане како до лекара, али и да одемо до продавнице, јер је до Јариња лош пут, катастрофа, много је далеко, а шта да се ради да трпимо морамо, шта ћемо“, казала је Ђуричић.

Макадамски пут у селу Ћирковиће прекопан је 4.октобра на два места. Такође је прекопан и пут који повезује Доње Јариње и село Мура, па сада људи не могу до својих шума и имања.

До села Ћирковиће може се доћи из правца Лепосавића преко Доњег Јариња, кроз Бистрицу и село Глишиће макадамским путем који је јако лош. Село такође има прилаз и из правца Рашке и Руднице који води према Копаонику, познатији као Вучја рупа где је макадамски пут прекопан и без излаза и прилаза.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон