Косово

Земље Квинте поздравиле одлуку Приштине да врати Високим Дечанима власништво над земљом

Амбасадори земаља Квинте у Приштини поздравили су одлуку Приштине да након осам година од одлуке тзв. уставног суда, врате 24 хектара земљишта и шуме манастиру Високи Дечани.

У заједничком саопштењу, амбасадори Француске, Немачке, Италије, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и ЕУ у Приштини наводе да је то важан корак напред за привремене приштинске институције, а у складу са ,,европским и евроатлантским аспирацијама“, наводи Коха, преноси Т а н ј у г.

Такозвани уставни суд у Приштини донео је 2016. године одлуку да општина Дечани врати манстиру Високи Дечани 24 хектара земље и шуме, али она није спроведена, јер су локалне власти у Дечанима одбијале да упишу земљиште у катастар уз образложење да та имовина припада друштвеним предузећима ,,Апико“ и ,,Илириа“.

Због неспровођења одлуке суда, међународна заједница је више пута критиковала Приштину.  

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је у среду да је наложио катастарској агенцији да укњижи земљиште манастира Високи Дечани онако како је одлучио тзв. уставни суд 2016. године.

Реч је о 24 хектара земље коју је манастиру вратила држава Србија 1997. године, након што је 1946. комунистичка власт у тадашњој Југославији Високим Дечанима одузела 700 хектара земље.

Након сукоба на КиМ 1999. године, локалне власти у општини Дечани оспоравају манастиру власништво над земљом, тврдећи да та имовина припада друштвеним предузећима Апико и Илириа.

Судски процеси на различитим нивоима и правна борба манастира Високи Дечани трајали су готово 16 година, а уставни суд у Приштини је 20. маја 2016. године пресудио да земља припада Високим Дечанима, чиме је одбацио одлуку апелационог већа врховног суда у Приштини из 2015. године да се предмет поново врати Основном суду у Дечанима и такође утврдио да је претходна одлука врховног суда у Приштини из 2012. године, којом је потврђено право власништва манастира на земљу – правоснажна.

Након што одлука о упису имовине Високих Дечана није спроведена пет година, уставни суд у Приштини је 24. септембра 2021. донео решење о неизвршењу пресуде, у којем се констатује да његова одлука из 2016. није извршена, а та одлука је објављена у службеном листу и о томе је информисан тужилац.

Локалне власти у Дечанима и привремене институције самоуправе у Приштини, међутим, и даље су одбијале да манастиру дозволе да у катастар упише 24 хектара земље, тврдећи да је уставни суд „легализовао“ одлуку бившег председника некадашње СРЈ Слободана Милошевића из 1997. године да ту имовину поклони манастиру.

Манастир је, са друге стране, истицао да Милошевић није лично био укључен у ту одлуку и да је одлука из 1997. године  заснована на праву манастира да добије барем део од 700 хектара, колико су му 1946. одузеле тадашње комунистичке власти.

Све то време Приштина и локалне власти у Дечанима водили су отворену кампању против одлуке уставног суда, а апели Епархије рашко-призренске и манастира Високи Дечани да се одлука спроведе нису дали резултате, као ни позиви које су Приштини упућивали представници међународне заједнице.

Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана Дечанског, а грађен је између 1327. и 1355. године.Ризница Високих Дечана је најбоље очувана и највећа манастирска ризница Српске православне цркве. 

Манастир је 2004. године уписан на Унеско листу светске културне и природне баштине, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.

Манастир је више пута био изложен директним оружаним нападима екстремних Албанаца.Високи Дечани су под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини су верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон