КосовоКултураЛокалне

Златни крст кнеза Лазара Ђорђу Сладоју, Лонгин Ђорђу Кадијевићу

Жири манифестације ВИДОВДАНСКО ПЕСНИЧКО БДЕНИЈЕ, која се одржава у Грачаници, који је радио у саставу: др Јана Алексић, Владан Матијевић у својству прошлогодишњег добитника и др Драган Хамовић, донео је следећу одлуку о наградама за 2024. годину:

ЗЛАТНИ КРСТ КНЕЗА ЛАЗАРА додељује се песнику Ђорђу Сладоју (1954) из Новог Сада. Жири у образложењу наводи како „Сладоје показује да су континуитети наше културе не само могући него и плодоносни у случајевима када смо њоме истински прожети. Ово је песник и горкости и ведрине. Са својим скрајнутим горским завичајем лирски се расправља и воли до дан-данас, у песму уводи колоритне фигуре ближњих, ликове што их је обликовала тегобна и часна егзистенција. Ђорђо Сладоје је оставио лирског трага и о актуелној стварности српског народа на косовској земљи коју је неретко походио, без испразних ламентација, отворених духовних очију. Поред свих спона са заједницом предака и савременика, Сладоје се понајбоље лирски исказује у основним интимним координатама, у отпору пролазности и нестајању. Мало је данас песника који су успешно укрстили патријархалну предањску основу са рефлексима савремених траума, тешкоћа, па и хуморних одушака, као што је Ђорђо Сладоје остварио. У томе остаје квалитетна реткост српске поезије нашег доба.“

ГРАЧАНИЧКА ПОВЕЉА додељена је прозаисти Мирку Демићу (1964) из Крагујевца. „У жанровски и тематски разгранатом опусу Демић је осведочио умеће поигравања модерним и постмодерним поетичким моделима, повлачећи јасне смисаоне линије између садашњости и прошлости. Преклапањем историјских и митских наратива и динамичним односом између фикције и историје овај романсијер и приповедач критички одговорно испитује последице наших усвојених представа о стварности. Приповести његових упечатљивих јунака, било да припадају ужем породичном кругу, било да су познате историјске и књижевне личности, размештене су по целокупнм српском културном простору“ истакао је жири.

КОНДИР КОСОВКЕ ДЕВОЈКЕ жири је доделио песникињи и преводиоцу Кајоко Јамасаки (1956) из Београда. У образложењу се наводи да је ова „Песникиња унела, и у своје стихове на српском, мудри мир и сабраност Далеког Истока, одакле потиче. У своме лирском бићу прожела је две духовне културе, које се у основама препознају и саглашавају. Уметност сажимања је кључно својство овог ауторског рукописа, иза којег остаје прозрачност и слућена дубина. Унутар њених песама пажњу привлаче лирске минијатуре елементарне снаге, код којих застајемо да их изнова сагледамо. Ова песникиња, рођена у граду Каназава у Јапану, разумела је средину у коју је доспела, међу нас, боље него многи изданци наше рођене средине. И то је убедљиво лирски показала, остајући укорењена у своме матичном тлу.“

ПЕРО ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА додељено је прозаисткињи Татјани Јанковић (1973) из Крагујевца. „Прозни радови Татјане Јанковић прави су литерарни медаљони у којима се огледа мајсторско усмеравање приповедне ситуације, што је својство све ређе у нашој савременој књижевности. Њена књига кратких прича Поглед под сукњу света обилује усредсређеним, лирски интонираним описима предмета и лица из минулог окружења, дубоко утиснутих у памћењу осетљивих јунакиња и јунака. У тим зауставним призорима, симболички сугестивно, посредовано је бреме стеченог животног искуства“ истиче жири.

Награде ће бити уручене на свечаности у порти манастира Грачаница, 27. јуна 2024. године у 20 часова.

Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2024. годину у саставу мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Маја Тодић, мастер сликарка, Небојша Јевтић, историчар уметности, донео је одлуку да награду за животно дело у области ликовних уметности ЛОНГИН  додели  историчару уметности, редитељу, сценаристи и ликовном критичару, Ђорђу Кадијевићу из Београда. У образложењу жирија се наводи: „Ђорђе Кадијевић је још један украс у лепоти трајања и трагања за бољим и лепшим у овом свету, већ више од шест деценија делатно присутан на нашој културној сцени, подједнако успешан у неколико стваралачких дисциплина. Он оваплоћује ону врсту аутора која је својим присуством, истином и радом у критици али и драматургији оставила велики траг у нашој култури, креирајући једну средину у којој је могла да се појави аутентична српска уметност. Кадијевић говори да је нашао један незлобиви и нимало деструктивни револт“ истиче се у образложењу жирија.

Награда ДИМИТРИЈЕ ПОПОВИЋ за најуспешнијег младог уметника на Ликовној колонији „Видовдан 2024“ додељена је Владимиру Антићу из Косовске Митровице. „Владимир Антић своје записе остварује у акварел техници, која је у класичном сликарству старим мајсторима служила као један од начина подсликавања пре сликања уљем, а он храбро и одважно акварел користи као прву и задњу мисао у више подфаза. Атмосферска лепршавост, ваздушасти простор и силуете живог света, само су неки од многобројних мотива које уметник истражује” навео је жири.

Уручење награда одржаће се у Галерији Дома културе „Грачаница“ у уторак  25. јуна 2024. године од 20 часова.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон