Косово

Одаловић: Курти три године блокира Радну групу за нестала лица, то је поражавајуће

Три године је блокиран рад Радне групе за нестала лица Београда и Приштине и то искључиво намером Аљбина Куртија да заустави процес којим смо пре тога направили значајне резултате, то је поражавајуће, али не могу да одустанем од бављења послом на тражењу истине о несталима, неважно које су националности и вере, поручио је у новом издању подкаста Контекст Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица при Влади Србије.

Одаловић каже да Аљбину Куртију смета Радна група за нестале, јер њени чланови раде врло транспарентно и чисто.

“Не могу да се не бавим послом око несталих лица зато што Курти каже да сам ја Гебелс или Геринг. Курти је зауставио процес тражења несталих. То је понижавајуће и поражавајуће, али ја не могу да се помирим с тим. Само нећу начином како то раде Курти и његови сарадници. Курти је то искористио да блокира дијалог. Он блокира радну групу, али ја сад идем у Дубровник на састанак, тамо ће бити њихов представник Хоти и њихова делегација. За мене су све породице несталих једно, и на српској и на албанској страни. Изградили смо мост, спојили смо породице. Породице се састају и у Београду и Приштини. То што Аљбину Куртију нестали нису приоритетна тема је друга ствар. Србија се другачије односи”, напомиње Одаловић.

Одлуком Приштине њему је забрањен улазак на простор Косова.

“Три године то траје, забрањују ми улазак на Косово. То је моја приватна агонија. Не дају ми да обиђем гроб оца, да одем на сахране рођацима. Не могу да обиђем пријатеље, међу њима и Србе и Албанце. То ми Курти не да. Са Лајчаком сам разговарао и рекао му, ако имају било шта против мене нека покрену поступак, одазваћу се и доћи ћу у Приштину. Немам проблем да седнем преко пута било ког њиховог тужиоца”, нагласио је Одаловић.

Посебно је истакао чињеницу да актуелна косовска власт уопште не жели да говори о српским жртвама.

“Морамо да имамо исти однос према онима који су злочине чинили. Да се ослободимо тог терета, који има између осталог и ту конотацију да у Приштини нико ко је на јавној сцени не говори о српским жртвама, а неспорно је. Да ли је неко говорио у Приштини о породици Шутаковић, ту породицу смо нашли 2018. у једном бункеру код Ђаковице, где су класичном егзекуцијом коју је обдукција показала, убијени отац, мајка и три малолетна српска детета. Нико никада о томе није покренуо истрагу. Или да кренемо од рудара у Белаћевцу, догађаја у Клечки, Ликовцу… Косовско друштво мора да сазри. Неће моћи далеко да добаце док се не суоче с овим. Аљбин Курти није спреман да прихвати да је ОВК починила злочине. Могу да разумем да има отпора према Србији, војсци, полицији, Вучићу, Дачићу, то је политика. Али када то разгрнемо треба да погледамо шта је било у нашем дворишту. Највећи посао у вези са несталим лицима ми смо направили. А, више од 400 Албанаца је убијено после јуна 1999. године у њиховим политичким обрачунима”, рекао је Одаловић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон