Косово

Зубин Поток: Дуално образовање – шанса до лаког запослења у струци

Средња школа „Григорије Божовић“ у Зубином Потоку, свршеним основцима пружа велики избор образовних профила. Нарочито су за препоруку нови смерови по дуалном систему образовања који имају низ предности, а најбитније је то да након завршетка трогодишњег школовања лако долазе до запослења у струци.

Милена и Нина, иако су тек прва година Средње школе, себе у будућности виде као модне кројаче и зато су одлучиле да упишу баш овај смер.

Осим што имају теоријску наставу у школи, како кажу, највише науче на пракси коју обављају у фабрици текстила „Јумкос“ и за то добијају стипендију.

„Препоручила бих свима овај смер, ово је нов смер, имамо и праксу и стипендију, која нам је довољна за наше трошкове, за прибор за школу. Похваљујем и наставнице“, рекла је Милена Ђурић, ученица.

Нина Ракић, ученица ове школе је рекла да је уписала овај смер чим је чула за њега, јер намерава да се бави овим послом кад заврши школу.

„Девојке овде уче да раде на машини, да опшивају, шију, да стварају неке своје креације, уче да раде поправке. Сматрам да је овај смер за будућност значајан, пошто се девојке оспособљавају за самосталан рад, који ће касније у животу много да им значи“, истакла је за ТВ Мост Јелена Ракић, професорица практичне наставе.

И раднице фабрике „Јумкос“ им помажу да овај занат што боље науче.

„Ту смо да помогнемо новим ученицама, да их научимо свему и препоручила бих децу да науче овај занат и упишу ову школу“, рекла је Ивана Јаковљевић, радница у фабрици „Јумкос“.

Милица Милић, такође радница у фабрици, каже да је добро што долазе ученице и да све запослене дају све од себе да их добро обуче и да се нада да ће убудуће бити више ученика на овом смеру које ће да долазе у фабрику на обуку.

Средња школа „Григорије Божовић“ уписује шест образовних профила и смерова, међу којима је од прошле године и смер Модни кројач, трогодишњи смер по дуалном систему образовања.

„По дуалном моделу образовања, теоријска знања стичу се у школи, а практична знања и вештине у компанији „Јумкос“. По завршетку овог образовног профила, ученици ће бити оспособљени да кроје, шију, израђују одевне предмете. Истакао бих да образовни профили Модни кројач по дуалном моделу, Техничар информационих технологија и Електричар су профили који на простору Косова и Метохије једини функционишу у нашој школи“, рекао је Ивица Трифуновић, директор Средње школе „Григорије Божовић“, Зубин Поток.

Општина Зубин Поток, на челу са председником Срђаном Вуловићем, је препознала предности дуалног образовања и зато је велика помоћ и подршка ученицима.

За оне ђаке који нису са ове територије, општина је обезбедила бесплатан смештај у ђачком дому, исхрану у ресторану, а по завршетку школовања сви могу да рачунају на посао.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон