ВестиКосово

Јевтић: Међународна заједница да спречи режим у Приштини и Куртија да протера све Србе

Председник Општине Штрпце Далибор Јевтић поручио је да је Заједница српских општина животно важно питање за Србе на Косову, јер преко ње могу решити бројне проблеме попут оног са укидањем динара и платног промета. Он је за Студио Б изразио наду да ће међународна заједница спречити режим у Приштини и Аљбина Куртија у намери да протерају све Србе.

,,Из дана у дан све је теже због одлуке о укидању динара, али и претходних одлука актуелног режима у Приштини који чини све да натера Србе да оду са Косова. Упозоравамо представнике међународне заједнице, јер њих сматрамо одговорним да спрече једну хуманитарну катастрофу која може да нам се догоди. Очекујемо да ће доћи до решења око Уредбе ЦБК везане за укидање динара, да ће се постићи договор који ће омогућити да Срби и припадници других народа на Косову и Метохији могу да подижу своја примања из буџета Републике Србије“, нагласио је Јевтић.

Подсетио је да је јуче, 01. априла било тачно два месеца без динара на простору Косова.

,,Најстарији и болесни који не могу да оду у централну Србију стално указују на свој тежак положај. Чинимо све заједно са Србијом, Канцеларијом за КиМ и председником Александром Вучићем да помогнемо да се проблем реши или умањи, очекујући да ће у Бриселу 4. априла доћи до решења. Знамо и немамо очекивања да ће Приштина ту нешто урадити, али се надамо да ће то учинити међународна заједница да би спречила Куртија да протера српски народ. Имали смо другачије тонове и уверавања да ће деловање међународне заједнице спречити штетне акције и одлуке које доноси Курти. Али међународна заједница дозвољава много тога Приштини што доказује да је ситуација апсурдна, па је Косово награђено за нешто за шта не би смело да буде, а представници ЕУ и САД су нам на састанцима слали другачије поруке“, истакао је председник Општине Штрпце.

На питање да ли мисли да ће доћи до формирања Заједнице српских општина на шта је апеловао и помоћник америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар, Јевтић истиче да то од Куртија не очекује.

,,Ми смо 4.000 дана далеко од ЗСО. Чим је прошло толико времена то потврђује да смо и у том процесу изневерени. Неко нас је слагао и само куповао време, а како оно пролази Србима је све теже. Ако на то неко из међународне заједнице ћути, онда је он саучесник Куртију. Упозоравамо на то и хоћемо да се са речи пређе на дела. Али, знајући да нам се потенцијално приближавају парламентарни избори на Косову, не очекујем да ће режим било шта дати Србима“, нагласио је Јевтић.

Наглашава да је ЗСО животно важно питање за Србе на Косову.

,,Очекујемо да преко ЗСО избегнемо све проблеме као ове са динаром. Важно је да имамо институционализован систем заштите и то је за нас Заједница српских општина. Од Куртија не очекујемо да је формира, али од међународне заједнице очекујемо. Ако говоримо о поверењу, како можемо имати поверење у њих, ако и оно што је претходно договорено није спроведено. На ЗСО ћемо инсистирати ка онима који су гарант тог споразума, као што су ЕУ и представници међународне заједнице“, истакао је Јевтић. 

Извор: Косово онлајн; фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон