Косово

Зубин Поток: Испред експозитуре ПШ јутрос највише жена запослених у “Јумку” које чекају на “хлеб насушни”

Испред филијале Банке Поштанске штедионице у Зубином Потоку и јутрос се окупило стотинак грађана, међу којима је највише жена, запослених у погонима текстилне индустрије ,,Јумко”, како би покушали да добију свој тешко зарађени новац, чију исплату обезбеђује држава Србија.

Одлука Централне банке Косова о забрани употребе било које друге валуте осим евра у платном промету од 1. фебруара, директно је угрозила егзистенцију запослених, корисника социјалних давања и других принадлежности које стижу из Србије.

Раднице текстилног комбината Јумко истичу да других примања немају и да су динарска средства једини приход, од кога хране децу, купују лекове и плаћају дажбине.

“Приштина нам свакодневно даје до знања да покушава да нам затвори сва врата помоћи, као и да за нас нема места на овим просторима”, истиче једна од радница Јумка, Стана Ђукић.

Додаје да је плата била пре неколико дана, али да нису били у могућности да је подигну.” Неко може да оде до централне Србије по новац, али већина не”, каже она.

Окупљени Срби наводе и да многи од њих нису у стању да за свој новац иду у Србију, јер немају средстава за пут и да ће се, ако се неразумна одлука Приштине о укидању динара на повуче, на тлу Европе, у 21. веку догодити хуманитарна катастрофа која је изазвана, како би се Срби натерали да оду са Косова.

 “Али, Курти не зна колико су Срби поносни и тврдоглави када их на нешто приморавају, нарочито када покушавају да им узму оно што је њихово. Зато му поручујемо да нећемо отићи ни по цену да будемо гладни”, каже један мештанин Зубиног Потока.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон