Косово

Зубин Поток: Манифестација Дани јоргована сутра у порти манастира Брњак

Под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију и Општине Зубин Поток, у организацији Дома културе „Стари Колашин“ сутра ће у порти манастира Брњак бити одржана културно-духовна манифестација „Дани јоргована“ у знак сећања на Јелену Анжујску.

У историји и народном предању чува се успомена на Јелену Анжујску, владарку и светитељку. Принцеза француског порекла из царске или краљевске лозе удала се око 1250. године за српског краља Уроша И. Србији је родила два сина, два краља, Милутина и Драгутина, и више од пола века била је у кругу најзначајнијих личности краљевства.

Највећи део свог живота краљица Јелена Анжујска провела је на свом двору у Брњацима (Ибарском Колашину). На далеко је позната њена доброта и дарежљивост, убоге је одевала и хранила, на двору је скупљала девојке из свог краљевства да би их научила вештинама ручног рада и другим пословима. Умрла је у двору у Брњацима једног хладног фебруарског дана, а сахрањена је као православна монахиња у својој задужбини, у манастиру Градац.

Иако је њен двор у Брњацима већ одавно разрушен, сва краљичина богатства су ишчезла, али пролазна добра надживела је успомена на духовно благо које је оставила народу.

Идејни творац ове манифестације био је новинар Милан Глишовић из Краљева, реализује се у сарадњи са Друштвом француско-српског пријатељства „Јелена Анжујска“.

Манифестација почиње светом литургијом у 8 часова, потом се сади јоргован од 9 часова и 30 минута а културно уметнички програм јавно читање драме „Јелена Анжујска“ на текст Јелене Кајго у режији Татјане Мандић Ригонат у извођењу драмске уметнице Марије Бергам и глумаца Књажевско-српског театра Јоаким Вујић из Крагујевца почиње у 12 часова.

Игре из Ибарског Колашина извешће Културно уметничко друштво „Мокра Гора“.

Извор: ТВ Мост, Дом културе „Стари Колашин“

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон