Главна / Вести / Косово и Метохија / Стојановић: Настојаћемо да породици Палић створимо боље услове за живот

Стојановић: Настојаћемо да породици Палић створимо боље услове за живот

BANEШеф Бироа Канцеларије за КиМ у Грачаници Бранимир Стојановић и председник привременог органа Општине Урошевац Дејан Младеновић посетили су данас седмочлану породицу Јосифа Палића у Урошевцу у циљу решавања проблема са превозом од куће до школе за петоро деце ове породице.

Петоро деце Лидије и Јосифа Палића, током целе школске године до школе путују таксијем и дневно за такси услуге издвајају по 26 евра. Шеф Бироа Канцеларије за КиМ Бранислав Стојановић је обећао да ће већ почетком наредне школске године проблем са превозом бити решен.

“Канцеларија мора пре свега да реши проблем превоза деце у школу и то је по мени приоритет, то се уопште не може доводити у питање. Поред тога настојаћемо да породици Палић створимо боље услове за живот. Видећемо колико ће то да кошта и колико средстава ми можемо да издвојимо. Видели смо да живе у кући у којој нема довољно простора за све њих, видели смо да тешко живе, у кући нема воде, има доста влаге, услови су лоши. Такође, морамо да ову породицу укључимо више у живот, јер су овде затворени, због тога ето позвао бих их да дођу и погледају оно што је Канцеларија за КиМ припремила у оквиру Видовданских свечаности. Верујем да би ова деца волела да погледају представу, да присуствују концерту Сергеја Ћетковића и свему осталом што у Урошевцу не могу видети. Уколико изразе жељу најмање што можемо је да им обезбедимо превоз и омогућимо им присуство Видовданским свечаностима”, казао је Стојановић.

Јосиф Палић је инвалидски пензионер, његова супруга Лидија није запослена. Истиче да су много пута тражили помоћ од разних институција, али да је ово први пут да их је неко обишао и истински се заинтересовао за њихов проблем.

“Ова посета мени даје наду да ће моји проблеми бити решени, да ће коначно неко конкретно да покрене неку акцију  у циљу решавања проблема које има моја породица. Ја од 1999. године као да нисам жив, као да не постојим, нико никада за мене није питао. Али оно што ме држи у животу у шта полажем сваки атом своје снаге је да ми се деца школују, оспособе и постану људи”, казао је Палић.

Двоје деце из породице Палић похађа Гимназију у Лапљем Селу, друго двоје иду у ОШ “Браћа Аксић” у Липљану, док је најстарија кћерка завршила средњу школу и планира да упише Факултет у Косовској Митровици. Сво петоро деце ове породице одлични су ученици. Каролина завршава шести разред. Каже да је живот у Урошевцу за њих много тежак. Не излазе у град, не друже се са Албанцима, једино друштво имају у школи.

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …