Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Косово

Челић: Могуће злоупотребе заплењених архива, Србија да преко међународних мисија тражи њихов повратак

Доцент на Правном факултету Универзитета у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, Душко Челић каже за Косово онлајн да је веома важно да Србија без одлагања реагује код међународних мисија и да затражи неизоставан, хитан, повратак архивске грађе коју је косовска полиција запленила у Лепосавићу, јер како указује, осим што ова грађа може да буде историјски вредна, постоји и могућност злоупотребе података које она садржи.

“Немамо довољно података шта је од грађе било у архиву у Лепосавићу, међутим, ако је реч о вредној историјској грађи, свакако да Министарство културе мора да реагује. Колико знам вербална реакција је била присутна у медијима, али је неопходна и ефективна реакција, да се од међународних институција затражи враћање те историјске грађе”, каже Челић.

Када је реч о могућим злоупотребама докумената који се сада налазе у Приштини, Челић каже да оне нису искључене, поготову ако је реч о грађи везаној за рад Привремених органа.

“Уколико је реч да су лични подаци грађана дошли у руке неовлашћених, ми правници кажемо руковаоца и корисника тих личним подацима, односно, самопроглашених власти у Приштини, треба имати у виду опасност и да је врло могуће да дође до злоупотребе тих података у виду крађа идентитета. Зато је веома важно да Србија промптно реагује код међународних мисија у овом погледу и да затражи њихов неизоставни хитан повратак”, указује наш саговорник.

Он подсећа да је доласком Унмика 1999. године добар део архивске грађе из општинских архива, а највећи међу њима је, истиче, био Приштински, као и из Покрајинског у којем је било похрањено доста вредне архивске грађе, прешао у руке ове мисије, а да ју је затим Унмик 2008. године предао самопроглашеним властима у Приштини.

Косовски премијер  Аљбин Курти саопштио је да ће заплењена архивска грађа, након обраде у Архивској агенцији Косова, моћи да се користи за потребе и сврхе истраживања.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон