Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ДруштвоКосово

Велико интересовање грађана за превентивне прегледе у Северној Митровици

У оквиру бесплатних превентивних прегледа које организује Министарство здравља Србије, данас су грађани северног Косова могли да се прегледају на одељењима урологије и кардиологије у Северној Митровици.

Из КБЦ Косовска Митровица и ове недеље позвали су грађане да искористе прилику и прегледају се бесплатно, а ове недеље, како кажу дежурни лекари, велики број грађана показао је интересовање за прегледе.

Начелник одељења урологије др Дејан Деновић истакао је да је у прва два сата прегледано 25 пацијената.

„Прилично је добар одзив с обзиром да је урологија грана са јако уским дијагностичким спектром. У прва два сата имали смо 25 прегледа и то су углавном хронични пацијенти, али и они који су желели да провере своје здравље пре свега ултразвучим прегледом. Наравно, уз то радимо и лабораторију која је уско повезана са патологијом“, казао је др Деновић за Косово онлајн.

Указује да су уролошки прегледи веома важни и да и мушкарци и жене треба да обрате пажњу на превентиву, јер се сва обољења лакше лече, ако се на време открију.

Упозорава на учесталост обољења простате, нарочито карцинома простате, за који се чак може рећи да је готово изједначен са карциномом плућа.

„Мушко становништво има сада дужи век живота, а са одређеним годинама старости учестала је и појава карцинома простате. Оваква обољења се лече успешно, уколико се на време открију, а бесплатни прегледи нам помажу да се све ово пренапрегне. И прегледи мокраћне бешике су битни, јер је на 10. месту учесталости карцинома у Европи управо карцином мокраћне бешике. Јавља се без неких посебних манифестација, према томе ултразвучни преглед нам омогућава да на време откријемо болест и ако се на време открије лечење је јако успешно“, каже Деновић.

Са њим је сагласан и кардиолог др Слађана Живковић која посебно наглашава да су болести srcа и кардиоваскуларне болести изузетно честе у нашем народу и да треба радити на развијању свести колико је здрав начин живота важан и колико се вођењем рачуна о свом здрављу и превентивним прегледима могу избећи компликације које се испољавају онда када се пацијент касно јави лекару.

„Само да током једне године у нашој земљи од кардиоваскуларних обољења умре 50.000 особа. То су званични подаци Института за јавно здравље Србије“, указала је др Живковић.

Додаје да су прегледи у овој установи намењени превасходно онима који не долазе код лекара, јер ово нису контролни прегледи који се обављају радним данима.

„Данас би требало да дођу људи који имају тегобе или се налазе у годинама које са собом носе факторе ризика за појаву кардиоваскуларних болести. Да би предупредили болести треба да се редовно котролишемо, да се обратимо стручним лицима, не треба са интернета узимати дијете које неретко доводе до анемија и поремећаја ритма, коришћење недозвољених средстава за смањење телесне тежине што се често догађа. Редовни превентивни прегледи су најбитнији за спречавање појаве и компликација кардиоваскуларних болести. Здравље није све, али без здравља је све ништа“, закључила је др Живковић.

У ходницима је данас био велики број грађана различите животне доби, који су у реду чекали на прегледе. Како су рекли, овакви прегледи им много значе јер смањују чекање, а посебно због тога што нису потребни упути.

„Мени као пензионеру ово пуно значи зато што не морам ићи код лекара опште праксе да чекам за упут и да заказујем. Овако једним потезом све решавам, а друга ствар је што сам желим да се исконтролишем да видим своје здравствено стање с обзиром да сам у тим годинама када је то потребно и редовно радим превентивне прегледе“, каже Миодраг Башчаревић.

Миланка Бургић која има уграђена три стента каже да јој ови прегледи помажу да контролише своје здравље након интервенција које је имала.

„Имам уграђена три стента и битно ми је да не чекам много за упуте, овако се брже прегледам. Била сма данас да преконтролишем и крвну слику, а посетила сам и уролога, за сада ми је све добро, још да видим како је са srcем“, каже Бургић.

Бесплатни превентивни прегледи и данас трају до 17 сати и сви који буду желели да се прегледају на одељењу урологије или кардиологије могу то учинити без претходног заказивања или упута од изабраног лекара.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон